Zobuď sa, Taliansko, je načase, aby si bolo kultúrne. Tak znelo heslo desaťtisícovej demonštrácie v Taliansku za práva homosexuálov

    0
    Centrum talianského Milána zaplnili tisíce ľudí. Demonštrovali za práva LGBTI (Autor: SITA)

    Sloganom dnešných demonštrácií sa stalo heslo Zobuď sa, Taliansko, je načase, aby si bolo kultúrne!” Taliansko je totiž jedinou z veľkých západných krajín, ktorá zväzky osôb rovnakého pohlavia doposiaľ neuznala a takýmto párom neposkytuje ani nijakú ochranu v otázkach rodičovstva či dôchodku, spresnil Reuters.

    Ľudia v Taliansku sa domnievajú, že existujú tí, ktorým je povolené mať práva, a tí, ktorým to povolené nie je,” uviedla Liliana Rizzová, členka miestneho združenia homosexuálnych rodičov, ktorá sa zúčastnila na dnešnom zhromaždení pred rímskym Panteónom. Nechceme vziať nič tradičným rodinám… avšak aj naše rodiny existujú a naše deti potrebujú, aby boli uznaní obaja ich rodičia,” dodala.

    Taliansko za zlyhanie ohľadne zavedenia zákona o registrovaných partnerstvách už kritizoval aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Výrazným odporcom posilňovania práv homosexuálov je vplyvná talianska katolícka cirkev.

    Taliansky Senát by sa mal od budúceho štvrtka zaoberať návrhom zákona legalizujúcim registrované partnerstvá homosexuálov, ako aj nezosobášených heterosexuálnych párov. Množstvo kritikov však zákon vníma ako akéhosi trójskeho koňa” a tvrdí, že legalizácia takýchto zväzkov by časom mohla prerásť až k povoleniu homosexuálnych manželstiev.

    Oponenti navrhovaného zákona zvolali na 30. januára v Ríme demonštráciu. Očakáva sa, že by sa na nej mohli zúčastniť desaťtisíce až státisíce ľudí, uzavrela agentúra  Reuters.

    - Reklama -