Mjanmarsko oznámilo plán na prepustenie 25 politických väzňov

    0
    Držiteľka Nobelovej ceny mieru, Sacharovovej ceny, barmská disidentka a šéfka opoyície v dnešnom Mjanmarsku Aun Schan Su Ťij (Autor: SITA)

    Na základe amnestie “prepustia dnes v celej krajine z väzníc 101 väzňov,” oznámil šéf prezidentskej kancelárie. Prezident Thein Sein ďalej nariadil v 77 prípadoch rozsudku smrti zmenu trestu na doživotie.

    AAPP doplnilo, že medzi 25 politickými väzňami je tiež Philip Blackwood z Nového Zélandu, v marci zatknutý a obvinený z porušenia zákona o vierovyznaní. Väčšinu politických väzňov už prepustili, spresňuje agentúra DPA s tým, že išlo o súčasť reformných procesov prijatých vládou prezidenta Thein Seina od roku 2011.

    Rozhodnutie prepustiť väzňov vláda prijala iba niekoľko dní predtým, ako opozičná politická líderka Aun Schan Su Ťij dostane mandát na zostavenie nového kabinetu. Jej strana Národná liga za demokraciu (NLD) získala v parlamentných voľbách 8. novembra dostatočnú väčšinu mandátov na to, aby mala silný vplyv v budúcom parlamente.

    V dolnej komore parlamentu bude mať NLD 255 poslancov, čo je oveľa viac ako nutných 162 mandátov, ktoré tú-ktorú politickú stranu v mjanmarskom parlamente oprávňujú nominovať kandidáta na prezidenta.

    V hornej komore zastupuje NLD 135 poslancov, čo výrazne posilňuje jej vplyv pri hlasovaní o osobe prezidenta v senáte. V praxi to znamená, že NLD môže určiť až dvoch z troch kandidátov na prezidenta krajiny.

    - Reklama -