Znížime počet utečencov, povedali nemecký prezident a Merkelová. Ale viete, Slováci, čo to pre nás bude znamenať? Čítajte

    0
    Nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Aj dnes diskutujeme o tom, kde ležia hranice počtu ľudí, ktoré dokážeme pojať,“ vyhlásil Gauck vo svojom prejave vo švajčiarskom horskom stredisku Davos, kde sa už štyridsiatyšietykrát zišli ekonomické a politické špičky. „Keď sa demokrati nechcú baviť o obmedzeniach, potom sa o nich budú baviť populisti a xenofóbi,“ varoval.

    Nemecký prezident pokračoval konštatovaním, že politici musia zosúladiť túžbu občanov po zachovaní spoločnosti s humanitárnou výzvou pomoci tým, ktorí potrebujú ochranu. Neskôr ešte doplnil, že si myslí, že je „viac ako pravdepodobné“, že sa počas tohto roka zavedie nejaké obmedzenie počtu prijímaných utečencov.

    Financial Times pripomínajú, že Gauck dal už pred časom najavo, že by sa v prebiehajúcej utečeneckej kríze mali brať do úvahy obavy rodených Nemcov, čím vyvinul určitý tlak na kancelárku Angelu Merkelovú a jej postoj k migračnej kríze. Vo svojom najčerstvejšom prejave však išiel Gauck podľa FT ešte ďalej. Uviedol, že „by zákonodarcovia mali vyvinúť a implementovať opatrenia na obmedzenie počtu ľudí prichádzajúcich do našej krajiny – nie ako výraz reflexívnej obrannej reakcie, ale ako prvok zodpovednej vlády“. Dodal, že „obmedzenie počtu utečencov sa zdá byť morálnym a politickým predpokladom zachovania schopnosti štátu plniť svoju funkciu“.

    Otáča Merkelová kormidlo?

    Financial Times sa pozastavujú nad tým, že slová nemeckého prezidenta prichádzajú po tom, ako časť poslancov spoločného klubu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie (CSU) vyzvala v liste kancelárku Angelu Merkelovú, aby zmenila svoju ústretovú politiku voči migrantom. „Čelíme preťaženiu našej krajiny, a preto považujeme za nevyhnutný krok zmenu doterajšej prisťahovaleckej praxe – z humanitárnych dôvodov – prostredníctvom návratu k striktnému dodržiavaniu platného práva,“ prečíta si podľa agentúry DPA Merkelová.

    Zdá sa, že kancelárka Merkelová kritiku svojho prístupu k migračnej kríze reflektuje. V stredu pri príchode na zjazd krajinských poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie v alpskom stredisku Wildbad Kreuth uviedla, že chce citeľne a trvalo znížiť počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Zároveň zopakovala, že treba nájsť celoeurópske riešenie utečeneckej krízy.

    Pozor na Ženevské dohovory

    Financial Times podotýkajú, že Gauck volá po priškrtení počtu prijímaných utečencov v okamihu, keď Rakúsko oznámilo, že v nasledujúcich štyroch rokoch plánuje obmedziť počet ľudí, ktorým udelí azyl, na 127 500. „Nemôžeme prijať všetkých žiadateľov o azyl,“ uviedol rakúsky kancelár Werner Faymann.

    Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom Rakúsko sprísni migračnú politiku. Rakúska vláda vyjadrila pochybnosť, či je vôbec právne možné zaviesť limity na utečencov. Faymann už vopred uisťuje, že všetko bude prebiehať v súlade s európskym právom a rakúskou ústavou.

    Hovorkyňa Európskej komisie uviedla, že Brusel nevydal stanovisko k otázke legálnosti obmedzenia počtu prijímaných utečencov, pretože doteraz žiadna krajina také opatrenie nezaviedla. Avšak zdôraznila, že žiadne kvóty nemôžu odporovať Ženevským dohovorom, ktoré sú súčasťou právnych noriem Európskej únie a ktoré vyžadujú, aby bola posúdená každá žiadosť o azyl.

    Utečenecké kvóty pre všetky krajiny EÚ

    Gauck sa vo Švajčiarsku pustil aj do ostrej kritiky bývalých komunistických krajín za ich prístup k migračnej kríze, aj keď uznáva, že stredoeurópske štáty sa obávajú zmien a majú strach o zachovanie národnej identity. „Ale len ťažko môžem pochopiť, keď solidaritu s prenasledovanými odmietajú práve krajiny, ktorých politicky prenasledovaní občania sa sami solidarity dočkali,“ povedal prezident. Pripomenul tak obdobie, kedy z krajín komunistického bloku vrátane bývalého Československa utekali na Západ ľudia, ktorí nesúhlasili s režimom.

    „Naozaj chceme, aby veľké historické dielo – Európa mieru a prosperity – stroskotalo na probléme spojenom s utečencami? Nikto, skutočne nikto to nemôže chcieť,“ zdôraznil nemecký prezident.

    Šéfredaktor Britských listov Jan Čulík z Gauckových výrokov usudzuje, že Nemecko si teraz už nebude brať servítky pri presadzovaní férového rozdeľovania utečencov do všetkých krajín. „Čo môže nasledovať, je pre strednú Európu naozaj nebezpečné. Je zvláštne, že si to tamojší politici neuvedomujú,“ zamýšľa sa vo svojom komentári na uvedenom serveri. Výroky nemeckého prezidenta vraj naznačujú, že politika Berlína a Bruselu sa teraz bude uberať cestou razantného presadenia utečeneckých kvót pre všetky krajiny Európskej únie.

    autor: luš

    - Reklama -