Putinov miestodržiteľ vyzval na zúčtovanie s opozíciou. A má po ruke rázne riešenie

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Ako Whitmore ironicky konštatuje, čečenský vodca Ramzan Kadyrov hrá svoju úlohu na jednotku. „Odporcov prezidenta Vladimira Putina označuje za nepriateľov ľudu. Opozičné médiá typu Echo Moskvy a TV Dožď sú podľa jeho názoru piatou kolónou a predstaviteľov opozície vo svojom texte publikovanom v prokremeľskom denníku Izvestija najnovšie označil za šakalov. Navrhoval tiež, aby ich umiestnili v psychiatrickej liečebni v Čečensku,“ píše Whitmore. Kadyrov v uvedenom texte sľubuje, že „sa nebude šetriť na injekciách“. „V prípade, že im doktor predpíše jednu injekciu, budeme dávkovať dvojnásobne,“ dodáva veľký priaznivec Putina.

    Text v tomto znení sa podľa Whitmora neobjavuje v denníku Izvestija náhodou. „V mnohých ohľadoch predstavuje Kadyrov základný inštinkt Putinovho režimu. Vyjadruje jeho najhlbšie a najtemnejšie túžby. Ak o tom, nebodaj, niekto pochybuje, potom stačí pripomenúť masívne zhromaždenie na futbalovom štadióne v meste Groznyj 28. decembra 2014 zorganizované Kadyrovom, na ktorom sa zúčastnilo 20 000 ozbrojených a uniformovaných dobrovoľníkov. Čečenský vodca na tomto zhromaždení sľúbil brániť ruského prezidenta proti všetkým jeho zahraničným aj domácim nepriateľom,“ pripomína Whitmore.

    Vodca ruskej opozície Boris Nemcov vtedy vo svojom facebookovom komentári špekuloval, čo malo toto zhromaždenie znamenať. „Čo môže Putin očakávať od zhromaždenia 20 000 čečenských ozbrojencov, ktorí sú pripravení hájiť súčasný režim? Kam pôjdu a čo od nich bude požadovať? Ako by sme sa teda mali správať a kedy dorazia do Moskvy?“ cituje Whitmore Nemcovovu reakciu a dopĺňa, že o dva mesiace nato ho zastrelili len pár ulíc od Kremľa. „Hlavnými podozrivými sa stali členovia práporu Sever, ktorý je súčasťou bezpečnostných síl podriadených priamemu veleniu Kadyrova.“

    Znepokojujúca je podľa Whitmora aj podobná rétorika, ktorú použil pred viac ako rokom Kadyrov na spomínanom zhromaždení a v nedávno publikovanom texte. „Celému svetu týmto odkazujeme, že sme bojovníci Vladimira Putina, a ak od neho dostaneme rozkaz, urobíme to, čo bude nutné,“ cituje Whitmore z prejavu Kadyrova zo zhromaždenia na futbalovom štadióne a pridáva pasáž z textu publikovanom v denníku Izvestija: „Ako vlastenec a pešiak Vladimira Putina nedopustím, aby si vrahovia a zradcovia zahrávali s mojou krajinou,“ napísal Kadyrov, ktorý síce nespomenul konkrétne mená, ale podľa jeho spojenca Daudova mal na mysli aktivistov Leva Ponomarjova, Ilju Jašina alebo šéfa Echa Moskvy Alexeja Venediktova.

    Daudov týchto troch opozičníkov menoval na Instagrame a pridal k svojmu komentáru rozzúreného psa na vôdzke. Na tento príspevok následne reagoval opozičný novinár Oleg Kašin, ktorý sa sám stal obeťou násilného útoku pred viac ako piatimi rokmi. „Kto a prečo tieto príspevky píše? Posvätilo ich čečenské vedenie alebo je to príkaz z Moskvy? Čo sa bude diať ďalej, azda niektorého z nich zabijú?“ cituje Whitmore krátky úryvok z textu, ktorý vyšiel na serveri Slon.ru, a tvrdí, že ruský režim ťažko skúšaný nízkymi cenami ropy a klesajúcou hodnotou rubľa sa zjavne obáva občianskych nepokojov. „V snahe vystrašiť opozíciu vypustil z reťaze Kadyrova,“ dodáva Whitmore s tým, že je otázkou, kam až je čečenský vodca schopný zájsť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -