Argentínsky prezident povolil zostreľovať lietadlá s nákladom drog

    0
    Ilustračné foto: drogy (Autor: SITA)

    Ide o súčasť mimoriadnych bezpečnostných opatrení, ktoré prijala argentínska vláda v snahe bojovať s organizovaným zločinom, najmä s pašeráctvom drog, píše agentúra Reuters.
    Cieľom nových opatrení, ktoré budú platiť zatiaľ rok, je zabrániť obchodníkom s drogami, aby Argentínu využívali na prekládku kontrabandu kokaínu z Bolívie a Peru, určeného pre lukratívne trhy v Európe. Pašeráci používajú na prepravu drog veľmi často malé lietadlá, ktorými podnikajú krátke cezhraničné lety.

    Argentínske vedenie súčasne nariadilo ministerstvám vnútra, obrany a dopravy, aby sprísnili kontrolu v prístavoch a teritoriálnych vodách krajiny. Dôslednejšia bude aj kontrola na pozemných hraniciach a má sa zlepšiť i koordinácia medzi colnou správou a políciou.
    Boj s drogovou mafiou bol jedným z hlavných predvolebných sľubov Mauricia Macriho, ktorý sa funkcie hlavy štátu ujal 10. decembra 2015 a krátko po nástupe svoju predchodkyňu Cristinu Fernándezovú skritizoval za nečinnosť v oblasti ekonomiky i boja s drogami.

    Sériu opatrení na boj so zločinnosťou oznámilo vedenie krajiny po skončení dvojtýždňového pátrania po troch zločincoch odsúdených za vraždy súvisiace s obchodovaním s drogami. Ich útek z väzenia Argentínu šokoval, keďže poukázal aj na korupciu v bezpečnostných zložkách.

    Odborníci na drogovú problematiku označujú najväčší argentínsky námorný prístav Rosario za Tijuanu Argentíny, čím ho prirovnávajú k mexickému pohraničnému mestu, využívanému pašerákmi drog na prepravu kokaínu do USA.

    Rosario je veľmi často dejiskom potýčok drogových gangov, ktoré bojujú o kontrolu nad poslednou etapou pašeráckej trasy pred naložením drog na lode.

    - Reklama -