Slovensko sľúbilo prispieť na utečeneckú krízu aj prevencie konfliktov. Pozrite sa, koľko peňazí pôjde na pomoc iným

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Pôvodná suma 500-tisíc sa zvýšila po dohode s ostatnými členskými krajinami Visegrádskej štvorky, ktorá hovorí o zvýšení príspevku V4 na tri milióny eur, čo skupine zabezpečuje hlasovacie právo v orgánoch zvereneckého fondu. Do Regionálneho zvereneckého fondu EÚ v reakcii na krízu v Sýrii (MADAD) by sme mali dať tri milióny eur.

    Fond vznikol s cieľom reagovať na potreby utečencov zo Sýrie v susedných krajinách, neskôr sa portfólio krajín rozšírilo aj o dotknuté štáty západného Balkánu. Z dlhodobého hľadiska sa môžu peniaze z fondu využiť aj na postkonfliktnú rekonštrukciu Sýrie. Príspevok tri milióny eur zabezpečuje Slovensku členstvo a hlasovacie právo v riadiacich orgánoch MADAD. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie dobrovoľných finančných príspevkov SR do fondov EÚ a OSN na aktivity súvisiace s riešením príčin migračnej krízy, ktorý predložilo ministerstvo zahraničných vecí. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

    Ďalším nástrojom pomoci EÚ utečencom by sa mal stať Fond pre utečencov v Turecku, informuje ďalej materiál s tým, že v súčasnosti sa rokuje v jednotlivých formáciách Rady EÚ o definitívnej výške príspevku EÚ, čo bude mať vplyv aj na výšku príspevku jednotlivých členských krajín EÚ. 

    Slovensko bude okrem fondov Európskej únie prispievať aj do fondov a programov v rámci Organizácie Spojených národov. Prvých 300-tisíc eur sme v roku 2015 poskytli Svetovému potravinovému programu (WFP) na základe výzvy predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Ako sa ďalej píše v dokumente, do WFP by sme mali dať ešte 300-tisíc, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) 600-tisíc eur, 400-tisíc eur by sme mali poskytnúť Detskému fondu OSN (UNICEF) a rovnaká suma by mala ísť aj Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM). 

    MZV pripomína, že počas vlaňajšej oficiálnej návštevy generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna na Slovensku predseda vlády Robert Fico prisľúbil poskytnutie finančných prostriedkov do fondov OSN na podporu prevencie konfliktov a mediácie vo výške 600-tisíc eur. Do Zvereneckého fondu pre mediáciu a preventívnu diplomaciu v rámci Odboru OSN pre politické záležitosti (DPA) by malo ísť 250-tisíc eur, po 100-tisíc eur by malo ísť do Zvereneckého fondu na podporu prevencie kríz a obnovy a Zvereneckého fondu na podporu aktivít v oblasti reformy bezpečnostného sektora (SSR) v rámci Odboru OSN pre mierové operácie. Do Fondu OSN na podporu budovania mieru by Slovensko malo poskytnúť 150-tisíc eur. 

    Materiál z dielne MZV pripomína aj dobrovoľný príspevok 300-tisíc eur, ktorý SR v roku 2015 poskytla aj do Fondu pre migrantov a utečencov Rozvojovej banky Rady Európy. Okrem finančných príspevkov Slovensko na bilaterálnej úrovni pomohlo Rakúsku s ubytovaním žiadateľov o azyl v Gabčíkove. „V oblasti relokácií ostáva platný záväzok SR na relokáciu 100 osôb z Grécka a Talianska a presídlenie ďalších 100 osôb z tretích krajín, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu. Zároveň SR v spolupráci s neziskovými organizáciami a Nitrianskou diecézou uskutočnila presun 149 asýrskych kresťanov z utečeneckého tábora v irackom meste Erbil, ktorí podstúpia integračný program s cieľom úplnej integrácie do spoločnosti,“ konštatuje dokument. 

    - Reklama -