Nová frontová línia proti IS spoza školských lavíc. Stop radikalizmu a extrémizmu, hlása belgický imám

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Belgicko vsadilo na novú „zbraň“ proti radikalizmu a extrémnemu nazeraniu na náboženstvo a vieru. Práve „premrštený“ pohľad na určité kapitoly či citáty Koránu sa stávajú významným nástrojom pri aplikovaní určitých myšlienok potenciálnym členom militantných skupín.

    A zostanete „po škole“

    Reportérka CNN Nima Elbagir popisuje nový belgický projekt, ktorý má deťom pomôcť vo výklade Koránu a náboženských myšlienok, ktoré sa môžu ľahko zneužiť. Imám (duchovný vodca moslimskej komunity) Suleyman Van Ael v súčasnosti vedie školský „predmet“ s názvom Moslimské hodnoty. Tejto edukatívnej poškolskej aktivite sa venuje množstvo moslimských detí. Imám Van Ael deti učí správne chápať verše Koránu. Podčiarkuje hlavne jeho humanitárne posolstvo a myšlienky. Naopak chce u detí potlačiť akékoľvek nesprávne chápanie tejto knihy, ktoré by mohlo viesť k radikálnym myšlienkam. Imámoví žiaci v súčasnosti tvoria 100-člennú skupinu, ktorá by sa mala rozrásť na približne tri stovky potom, ako vymenia súčasnú učebňu za priestrannejšie priestory.

    Suleyman učí moslimské deti v Belgicku správne vykladať Korán. Zdroj: Youtube/CNN

    Imám Van Ael konvertoval na islam pred dvadsiatimi rokmi. Moslimkou sa najskôr stala jeho matka a počas tínedžerských rokov sa k nej pridal aj sám Suleyman. Práve počas puberty mu učarovalo štúdium Koránu. V súčasnosti (nielen) svojim žiakom poskytuje názory a postoje, ktoré sám volá „vakcínou proti radikalizácii“.

    Zacielené na deti

    Jedenásťročný Ibrahim je na Suleymanových hodinách aktívny. Prihlási sa a prednesie verš z Koránu: „Ak zabijete jedného človeka, je to ako by ste zabili všetku ľudskosť.“ Imám súhlasne prikývne a pokračuje vo výučbe. Aj takéto sú Van Aelove hodiny. Treba poznamenať, že teroristické skupiny ako napríklad Islamský štát svoju propagandu cielene zameriavajú na deti. Práve u nich sa dajú radikálne myšlienky a postoje aplikovať najjednoduchšie. IS sa zameriava na deti, ktorým „vymývajú mozgy“ pokrútenými a zdeformovanými výkladmi Koránu a moslimskej viery. Množstvo z týchto detí sa stáva samovražednými atentátnikmi opásanými vestami s výbušninami. Väčšinou ide o deti, ktoré uniesli rodičom a ich „novou rodinou“ sa stali členovia militantnej skupiny.

    Množstvo desivých historiek pochádza aj z radov kurdských bojovníkov proti IS zo severu Iraku. Radikáli dosť často do prvých línií posielajú práve deti opásané výbušninami a kurdskí vojaci musia čeliť závažným rozhodnutiam: ide o utečencov, ktorí unikli z teroristického područia, alebo ide o diabolský nástroj IS v boji proti „nevercom“?

    „Keď máte osem rokov, mali by ste si užívať život. Choďte do parku alebo za svojou mamou a dajte si kus koláča,“ hovorí belgický imám na adresu zneužívania detí Islamským štátom. Van Ael sa tiež vyjadril k ďalšiemu kanálu modernej masovej komunikácie, ktorý tiež slúži v „prospech“ teroristom. Je ním internet a konkrétne aj youtubové videá, ktoré  IS využíva na šírenie svojej propagandy. Podľa neho sa deti môžu dostať do akejsi slučky videí. Spočiatku vyzerá všetko nevinne, no nakoniec sa dieťa dostane k videonahrávkam, ktoré nekorešpondujú s ich vekom.

    Imám upozorňuje, že medzi jeho žiakmi sú aj mladší bratia Belgičanov, ktorí odišli bojovať do Sýrie za IS. „To, o čo sa tu snažíme, je v hlavnej miere ukázať rozdiel medzi tým, že toto je tvoj brat, ktorého miluješ, a toto sú zlé činy tvojho brata. To neznamená, že by si svojho brata nemal milovať, ale znamená to, že by si nemal milovať to, čo urobil,“ vysvetľuje imám.

    - Reklama -