Americké spravodajské služby si posvietia na Česko. V súvislosti s ruskými peniazmi

    0
    Americká vlajka. (Autor: pixabay.com)

    Spojené štáty sa dlhodobo zaujímajú, akým spôsobom ovplyvňujú ruské peniaze politické postoje v krajinách strednej Európy: v Poľsku, v Maďarsku, ale aj v Českej republike. Stačí sa pozrieť, koľko ľudí pracuje na ruskej ambasáde v Prahe. Ministerstvo zahraničia ČR hlási asi 140 pracovníkov, čo je dvojnásobok oproti USA a dokonca štvornásobok oproti Číne.

    „Na tom, že sa Washington zaujíma o ruské peniaze v Česku aj inde v Európe, nie je nič nové. Podľa informácií ČT táto téma americké tajné služby zamestnáva dlhší čas. Je to podľa všetkého však prvýkrát, čo Kongres požiadal o takto rozsiahle šetrenie priamo riaditeľa spravodajských služieb Jamesa Clappera. To celej veci dodáva inú váhu, hovorí spravodajca ČT Martin Řezníček.“ Tieto slová sa objavili na webovej stránke Českej televízie.

    Na to, že v Česku Rusi budujú výrazné mocenské štruktúry, dlhodobo upozorňuje aj Bezpečnostná informačná služba ČR. Z Veľkej Británie dokonca zaznievajú hlasy, ktoré varujú, že Ruská federácia posielaním peňazí do Európy sleduje jediný cieľ. Snaží sa zabrániť hľadaniu alternatívnych zdrojov energie, lebo ruská ekonomika z veľkej časti stojí a padá s predajom ropy a plynu. Snaží sa tiež ovplyvniť politiku v niektorých štátoch tak, aby oslabila NATO.

    - Reklama -