Voliť zo zahraničia chce len 1 173 občanov. Ozvali sa Slováci z Nového Zélandu, Brazílie aj z Barbadosu

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    Tento počet žiadostí sa môže ešte mierne zvýšiť, ak niektorí voliči pošlú MV SR dodatočne vyžiadané dokumenty potrebné na hlasovanie poštou, ako je napríklad kópia cestovného dokladu. Žiadosti o hlasovanie poštou zo zahraničia museli prísť písomne – poštou alebo elektronicky e-mailom do polnoci v piatok 15. januára. Agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

    Medzi záujemcami o hlasovanie poštou prevažujú Slováci trvalo žijúci v Českej republike, za nimi nasledujú voliči s trvalým pobytom v Nemecku, Rakúsku, vo Veľkej Británii a vo Švajčiarsku. Zaujímavosťou podľa Evy Chmelovej je, že z USA prišlo MV SR približne 50 žiadostí o voľbu poštou, z Kanady do 30 žiadostí a zo Spojených arabských emirátov približne 40 žiadostí, z Francúzska došlo 16 žiadostí a z Austrálie 14. O hlasovanie poštou majú záujem aj občania SR s trvalým pobytom na Novom Zélande, v Keni, v Juhoafrickej republike, v Brazílii, na Barbadose a z iných destinácií.

    Voľba poštou je v parlamentných voľbách možná už po štvrtý raz. Pred zmenou volebnej legislatívy žiadosti Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí prijímala osobitná komisia zriadená na Miestnom úrade Bratislava – Petržalka. V roku 2006 zaevidoval úrad v Petržalke 641 žiadostí o voľbu poštou, v roku 2010 to bolo 570 žiadostí a v predčasných parlamentných voľbách 2012 požiadalo úrad o hlasovanie poštou 728 zahraničných Slovákov. Možnosť hlasovať zo zahraničia v roku 2006 využilo 3 427 občanov s trvalým pobytom na území SR, druhýkrát v roku 2010 z cudziny poslalo obálku so svojím hlasom 5 861 občanov a v roku 2012 to bolo 7 290 voličov s trvalým pobytom na území SR. Ministerstvo vnútra nevedie presnú evidenciu počtu občanov SR žijúcich v zahraničí s právom voliť, odhaduje sa však, že by ich mohlo byť približne 200- až 300-tisíc. Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016.

    Možnosť hlasovať zo zahraničia poštou sa týka občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov museli požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou do polnoci v piatok 15. januára. Žiadosť o voľbu poštou adresovali voliči s trvalým pobytom v zahraničí MV SR. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, museli o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

    MV SR, ako aj obce a mestá musia žiadateľom o hlasovanie poštou, ktorí splnili všetky náležitosti, najneskôr 35 dní pred dňom volieb, teda 30. januára poslať na adresu miesta pobytu v cudzine obálku so všetkým potrebným na hlasovanie zo zahraničia. V obálke budú hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom Voľba poštou – Election by mail a poučenie o spôsobe hlasovania. Práve 30. januára by mal byť podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej jasný definitívny počet obálok poslaných žiadateľom o hlasovanie poštou. Konečné čísla tých, ktorí toto právo aj reálne využijú, budú známe až z výsledkov hlasovania.

    - Reklama -