EÚ je stále viac nespoľahlivejšia a nepredvídateľnejšia. Hovorí významný americký geopolitik Friedman

    0
    George Friedman (Autor: ReproFoto: euractiv.com)

    George Friedman je zakladateľom spravodajskej agentúry Stratfor. Minulý rok si založil novú agentúru, ktorá sa zaoberá geopolitickými predpoveďami. Geopolitické predpovede Georga Friedmana neberie na ľahkú váhu ani samotná americká vláda. Jeho správami a odporúčaniami sa do určitej miery riadi aj Obamova administratíva.  

    Strata významu EÚ

    Ako vníma geopolitik Európsku úniu spoza  Atlantiku? Budúcnosť Európskej únie je pre neho veľmi zaujímavá, „lebo teraz môže urobiť viac významných rozhodnutí“. „Ale nie je schopná sa rozhodnúť. Čo sa stane, je presne to, čo sa deje aj teraz. Európa robí stále menej rozhodnutí, a ak nejaké urobí, tak európske krajiny tomu venujú čoraz menej a menej pozornosti,“ vyjadril sa Friedman. Strata významu EÚ bude mať podľa neho dôsledky aj pre samotný vplyv nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Európe.

    Inštitúcie EÚ sú ako múzeum

    „Vidím, že myšlienka EÚ sa nepodarila, ale nie je tu žiadna jasná alternatíva,“ pokračuje stratég. Podľa neho nefunkčnosť EÚ je najjasnejšia v otázke prisťahovalectva. „Naozaj to zatiaľ nie je taký veľký problém, veď ide o sťahovanie populácie menšej ako 0,5 percenta. Ale Európa nie je schopná sa dohodnúť, ako s týmto problémom naloží,“ povedal Friedman.

    Geopolitik ďalej upriamil svoju pozornosť na fungovanie samotných inštitúcií EÚ, pričom skonštatoval, že sú ako „múzeá, ktoré môžete navštevovať aj po rokoch a stále fungujú“. Ako príklad uviedol budovu bývalého Európskeho združenia voľného obchodu, ktorá ešte stále existuje vo Švajčiarsku. „Takže neverím, že Európska únia sa v blízkej budúcnosti zrúti, ale som presvedčený, že stratí väčší vplyv vo všetkých dôležitých otázkach,“ myslí si Friedman.

    Rozhovor s Georgom Friedmanom. (Zdroj: EurActiv.com)

    - Reklama -