Zlatá stránka v dejinách, zlomový bod pre ekonomiku. Kto ospevuje koniec izolácie Iránu?

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: SITA)

    Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.

    “Jadrová dohoda je príležitosťou, ktorú by sme mali využiť na rozvoj našej vlasti, zlepšenie kvality života národa a vytvorenie stability, ako aj bezpečnosti v regióne,” vyhlásil Rúhání pred poslaneckým snemom.

    Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom. Zlé vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré zároveň ovplyvňovali celý Blízky východ, sa formovali od roku 1979, keď sa v Iráne uskutočnila islamská revolúcia.
    Vďaka stiahnutiu sankcií budú rozmrazené iránske aktíva v hodnote desiatok miliárd dolárov a globálne spoločnosti, ktoré mali doteraz zákaz podnikať v Iráne, budú môcť využiť tamojší trh, konštatuje agentúra Reuters.

    Ukončenie sankčného obdobia znamená pre šiitský Irán tiež viac prestíže, keďže sa krajina angažuje v niekoľkých sektárskych konfliktoch, najmä v sýrskej občianskej vojne, kde bojuje proti sunnitským povstalcom.

    Stiahnutie sankcií je zároveň korunovaním úsilia samotného Rúháního, pragmatického duchovného, ktorý v roku 2013 zaznamenal v prezidentských voľbách drvivé víťazstvo vďaka prísľubu, že zredukuje medzinárodnú izoláciu Iránu.


     

    - Reklama -