Taiwanu sa po voľbách zmocnila opozícia. USA mu blahoželajú, no Čína zatiaľ mlčí…

    0
    Prezidentská kandidátka Caj Jing-wen počas volieb na Taiwane (Autor: SITA)

    Vôbec prvou ženou v prezidentskom úrade sa tak v tejto ázijskej krajine stane Cchaj Jing-wen, ktorá stojí na čele Demokratickej pokrokovej strany (DPP). V prezidentských voľbách totiž získala vyše 56 percent odovzdaných hlasov, čím porazila kandidáta vládnucej Nacionalistickej strany (KMT) Erica Čchu. Ten dostal 31 percent hlasov. Na treťom mieste skončil James Sung Čchu-jü z Prvej strany ľudu so ziskom necelých 13 percent hlasov.

    Keďže Cchaj neuznáva politiku “jednej Číny”, podľa kritikov sa jej víťazstvom zhoršia diplomatické vzťahy medzi Taiwanom a Pekingom. Pozíciu v rámci vlastnej krajiny však bude mať jednoduchšiu o to, že v parlamentných voľbách zvíťazila práve jej strana DPP.

    DPP bude v 113-člennom taiwanskom parlamente zastávať 68 kresiel, zatiaľ čo doterajšia vládnuca KMT obsadí v súlade s výsledkami hlasovania len 36 kresiel. Ostatné poslanecké mandáty získali menšie strany. Novozvolený parlament sa má zísť na budúci mesiac, zatiaľ čo inaugurácia Cchaj prebehne až v máji, dodala AP.

    Novej taiwanskej prezidentke už stihli k víťazstvu zablahoželať Spojené štáty. Ona sama uviedla, že jednou z jej hlavných priorít bude zjednotenie Taiwanu v zmysle získania rešpektu v zahraničí.


     

    - Reklama -