Merkelová jazdí na tigrovi a tento rok zrejme spadne. Prečítajte si, kto všetko po nej ide

    0
    Angela Merkelová (Autor: Hans Štembera)

    Silvestrovské udalosti v Kolíne, Hamburgu, ale aj v Rakúsku zase o niečo jasnejšie ukázali, že to, čo kancelárka počuje zo všetkých strán a skoro zo všetkých politických pozícií, je pravda: Jasné stanovenie hornej hranice počtu utečencov, zásadné a prísne potrestanie žiadateľov o azyl, keď porušia zákon a nerešpektujú spoločenské normy – o sprísnení pravidiel pri vybavovaní žiadostí o azyl ani nehovoriac, pružnejšie a silnejšie financovanie spolkových republík, väčšia podpora spolkovej vlády spolkovým krajinám, to všetko bude nevyhnutnosťou.

    Samovražedný atentát v Istanbule, pri ktorom zomrelo osem nemeckých turistov a 15 ďalších ľudí je ťažko zranených, keď turecká polícia potvrdila, že ide o sýrskeho utečenca, ktorý prišiel do Turecka 5. januára s jednoznačným zámerom spáchať tento čin, rozhodne neprispieva pozitívnej atmosfére v Nemecku. Naopak.

    Ani vo vlastných radoch nemá kancelárka stopercentnú podporu. Petícia so 40 podpismi parlamentných poslancov CDU/CSU z 311 žiada uzavretie hraníc pre utečencov tak, aby pri ilegálnom vstupe do Nemecka cez tretie krajiny ich ihneď vrátili, ako to požaduje paragraf 18, ods. 2 azylového zákona. Na zasadnutí poslaneckého klubu 26. januára majú poslanci o týchto požiadavkách rokovať. Christian von Stetten, jeden z poslancov, chce zbieraním ďalších podpisov otvoriť cestu k možnosti hlasovania. Šéf klubu CDU/CSU Klauder tvrdí, že väčšina poslancov je k petícii zdržanlivá. Do Nemecka prišlo v minulom roku okolo 1,1 mil. utečencov. Nemecko by malo podľa generálneho sekretára CDU Petra Taubera denne deportovať 1 000 žiadateľov o azyl. Každý deň sa v Nemecku prerokúva asi 2 000 žiadostí. V podstate by teda každého druhého migranta mali deportovať.

    Bavorský ministerský predseda Horst Seehofer je zástancom jasných, priamych slov. So svojou kritikou politiky „otvorených hraníc“ mal so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou nespočetne veľa ostrých názorových výmen. Ich vzájomný, často vyhrotený vzťah je všeobecne známy. Seehofer kancelárku rozhodne nešetrí. Naposledy Seehofer navrhoval ako reálne číslo hornej hranice príjmu okolo 200 000 utečencov ročne. Tak, aby došlo k riadnemu, pokojnému a kvalitnému priebehu azylového konania, k nepreťažovaniu štátnej správy, dostatočnému financovaniu, aby spolkové krajiny neklesali pod ťarchou obrovských nákladov, nevznikali negatívne postoje medzi súčasným obyvateľstvom, integrácia nebola násilná.

    Teraz dostal bavorský predseda veľmi významnú podporu. Udo Di Fabio, sudca Spolkového ústavného súdu, podporil svojím odborným posudkom-nálezom Seehoferovu kritiku. Na základe podnetu od bavorskej spolkovej vlády došiel Di Fabio vo svojej expertíze k názoru, že spolková vláda v tomto okamihu veľmi málo podporuje zastavenie prílevu utečencov a odďaľuje opätovné zavedenie účinných hraničných kontrol. Teraz prichádza denne viac ako 3 000 utečencov, a to len do Bavorska.

    Podľa Di Fabiovho posudku spolková vláda otvorene porušuje právo. Týmto by CSU mohla kancelárke dokázať, že jej vládnutie nie je v súlade s ústavou. K tomu uvádza 61-ročný právnik povinnosť štátu zohľadniť záujmy jednotlivých spolkových krajín. Predovšetkým pri financovaní následných nákladov sa cítia spolkové krajiny takpovediac ponechané napospas osudu.

    Ako bude Seehofer nakladať s odborným stanoviskom Di Fabia, nikto nedokáže odhadnúť. Pôjde so svojím obvinením na Spolkový ústavný súd? Zájde so svojou kritikou tak ďaleko? Odhaduje sa, že ak áno, tak pravdepodobne nie skôr ako 13. marca 2016, keď budú voľby v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a v Sasku-Anhaltsku. Pravda je, že Seehoferova CSU je súčasťou veľkej koalície, ktorá v Berlíne vládne, a tak by vlastne obvinila aj seba.

    Seehofer má ale každopádne ďalší argument proti Merkelovej. Ďalšiu muníciu ako dotlačiť kancelárku k rozhodnutiu stanoviť maximum počtu prijatých utečencov. A bude to silný tlak. V Mníchove pri zasadnutí kabinetu CSU bol tento právny nález ako prvý bod na programe rokovania. Na následnej tlačovej konferencii Seehofer vyhlásil: „Spolková vláda sa v súčasnosti nedrží ani Schengenskej dohody, ani Dublinského protokolu. Utečencov, ktorí prichádzajú do Nemecka z tretieho, bezpečného štátu, ako je napr. Rakúsko, vrátime. Tak je to v zákone.“

    Obvinenia sem, obvinenia tam. Pre Angelu Merkelovú to znamená zo strany Bavorska a Horsta Seehofera veľký tlak, ktorý jej pozíciu zase o niečo oslabuje.

    Autorka: Alexandra Dlhá

    - Reklama -