Francúzi sa nemaznajú. Moslimské skupiny, ktoré mali blízko k radikalizmu, rozpustili

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Paríž sa ešte stále celkom nespamätal z tragických útokov, ktoré sa stali 13. novembra a pri ktorých vraždili fanatici v mene Islamského štátu. K týmto bojovníkom sa často pripájajú aj džihádisti z Európy, napokon, Európanmi boli aj niektorí vrahovia z Paríža. K lanáreniu a náboru džihádistov pritom dochádza aj v moslimských svätostánkoch, v mešitách. Francúzi proti tým, ktorí radikalizáciu šíria a majú nejakú súvislosť s mešitami, neváhajú zakročiť.

    Nenechávajú nič na náhodu

    Ako uviedol francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, Francúzom sa podarilo zrušiť tri radikálne islamistické skupiny prevádzkujúce už zatvorenú mešitu, o ktorej sa hovorilo aj v súvislosti s prepojením na parížske teroristické útoky a schádzali sa v nej prívrženci radikálneho islamu. Mešitu v Lagny-sur-Marne zatvorili v decembri po tom, ako sa v nej našli zbrane, strelivo a džihádistické dokumenty.

    Krajina, ktorá si okrem novembrových útokov prežila peklo aj pred rokom, keď fanatici vystrieľali redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo, nenecháva nič na náhodu a zakročuje proti jednotlivcom alebo miestam konania bohoslužieb, vrátane kultúrnych organizácií, ktoré inklinujú k radikalizmu, informuje Daily Mail.

    „V krajine nie je priestor pre štruktúry, ktoré provokujú, volajú k extrémizmu a podnecujú k nenávisti,“ vyhlásil minister. Bývalý duchovný kontroverznej mešity v Lagny-sur-Marne, ktorý bol známy pre radikálne kázanie, utiekol do Egypta v roku 2014 aj spolu s desiatimi veriacimi. Úrady ho obvinili, že zohral úlohu pri nábore dobrovoľníkov do Sýrie. Minister vnútra sa tiež vyjadril, že od začiatku roka 2015 navrhol, aby z krajiny vyhostili 30 ľudí pre podnecovanie násilia.

    - Reklama -