AKTUÁLNE Jakartou otriasli viaceré výbuchy, nasledovala streľba. Najmenej šesť ľudí zahynulo, svedkovia hovoria o samovražednom atentátnikovi

    0
    Indonézska polícia v Jakarte. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    K výbuchom došlo pre obchodným strediskom Sarinah, v blízkosti prezidentského paláca a kancelárií OSN. Podľa polície išlo o bombové útoky. Zatiaľ nie je známe, kto ich spáchal. 

    Polícia oblasť uzavrela, informovala agentúra AP. Niekoľko svedkov podľa nej uviedlo, že sa odpálil samovražedný atentátnik. Úrady to však zatiaľ nepotvrdili. Podľa agentúry DPA išlo o tri explózie pri obchodnom stredisku, ktoré zranili niekoľko ľudí. Aj agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že výbuchov bolo viac. 

    Jakartou otriasli výbuchy, následne zaznela streľba. Zdroj: youtube/CNN

    Podľa indonézskych médií došlo k šiestim výbuchom. Polícia uviedla, že v najmenej jednom prípade útočil samovražedný atentátnik. Celkovo podľa nej útočilo najviac 14 militantov. Jeden zo svedkov pre agentúru AP povedal, že v kaviarni sa odpálili najmenej traja samovražední atentátnici a na neďaleké policajné stanovište zaútočili dvaja strelci. 

    K výbuchu došlo aj v blízkosti kavierne Starbucks, po tom ako do nej vtrhlo 25-členné policajné komando. Ďalší útočníci sap ohybovlai aj v okolé obchodu Sarinah Mall. K incidentom sa vyjadril aj indonézsky prezident Joko “Jokowi” Widodo: “Štát, národ a ľudia by sa nemali obávať takýchto aktov terorizmu.” 

    Indonézia sa už v minulosti stala cieľom útokov militantných islamistov. No v tomto prípade údajne nejde o čin teroristickej organizácie Islamský štát. “Určite sa jedná o teroristický čin, ale zatiaľ tu nie sú žiadne indície, že by sa jednalo o Islamský štát,” povedal šéf tajnej služby Sutiyoso. 

    Hovorca Jakartskej polície Muhammad Iqbal potvrdil, že číslo obetí sa vyšplhalo na číslo osem a zahŕňa aj piatich mŕtvych útočníkov. V súčasnosti polícia zaistila všetky pozície a nemali by hroziť ďalšie incidenty.

    Autor: SITA, pk

    - Reklama -