Som s vami! Odkazuje moslimskej komunite na Slovensku novinár Andrej Bán

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dokumentarista Andrej Bán vo svojom liste, ktorý adresoval moslimskej komunite na Slovensku odsúdil „radikalizáciu“ predsedu vlády Roberta Fica. „Hanbím sa za to, že máme premiéra, ktorý má extrémistický jazyk a slovník. Nemôžem tvrdiť, že je extrémista, no hovorí tak a vyjadruje sa tak. A je mi úplne jedno, či to robí najmä alebo iba preto, že tým získa pred voľbami ďalšie hlasy voličov a v skutočnosti to tak nemyslí — predstaviteľ štátu EÚ tak nesmie hovoriť. O to viac, že pán Fico je vzdelaný a inteligentný človek, právnik, rešpektuje ho množstvo občanov Slovenska, pre ktorých je vzorom. A je si vedomý dôsledkov svojich činov,“ vyjadril sa Bán.

    Nebezpečenstvo uplatňovania princípu kolektívnej viny

    Uviedol, že ako občan Slovenska bude poukazovať na nebezpečenstvo princípu uplatňovania kolektívnej viny a kriminalizácie celých skupín obyvateľstva. Podľa neho je to totiž v rozpore s hodnotami západnej civilizácie a samotných zákonov. „Som reportér, fotograf a humanitárny pracovník, ktorý štvrť storočia prináša svedectvá a pomáha v krízových krajinách sveta, kde boli vojny a iné katastrofy. Dôverne poznám aj prevažne muslimské krajiny od severnej Afriky po Pakistan. Táto skúsenosť ma učí pokore, ale aj rešpektu voči jednotlivcovi. Zároveň kriticky reflektujem radikalizmus v týchto krajinách, tvrdo odsudzujem džihádizmus a iné prejavy zla. Viem, že prvými obeťami sú často mierumilovní muslimovia,“ vysvetlil.

    Reportér zároveň podotkol, že chápe strach Slovákov z migračnej krízy v Európe, avšak odceňuje, že násilnosti, ktoré či už na začiatku tohto roka, ale aj v tom minulom spáchali moslimovia v európskych krajinách, muslimská komunita na Slovensku rázne odsúdila.

    „Nie, určite nechcem čakať na to, že sa budú stupňovať útoky, verbálne aj fyzické, voči vám, muslimom na Slovensku. Odsudzujem všetky formy radikalizácie na Slovensku. Budem tvrdý, ale slušný. Verím, že nebudem vo svojich verejných vystúpeniach osamelý. Prajem nám všetkým pokoj a mier,“ uzavrel fotograf Andrej Bán.

    - Reklama -