Agresivita utečencov v Calais nebezpečne stúpa. Zaútočili na autobus s deťmi

    0
    Tábor utečencov pri diaľnici vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V pondelok nadránom sa skupina 35 detí spolu s 9 učiteľmi vracala v autobuse z výletu v talianskych Alpách, keď na nich pri Calais zaútočila skupinka agresívnych utečencov. Muži začali údajne hádzať kamene a rozbili na autobuse jedno z okien. Jedno z detí zo stresu dostalo epileptický záchvat, ale šofér autobusu sa z bezpečnostných dôvodov rozhodol radšej pokračovať v ceste. Dieťa neskôr ošetrili a všetkých previezli v bezpečí domov.

    Skupine detí, z ktorých mali tie najmladšie len 12 rokov, sa našťastie nič vážne nestalo, ale na hrozivý zážitok zo záveru školského výletu asi tak skoro nezabudnú. Deti zo škótskeho ostrova Skye po hrozivom útoku utečencov síce zostali iba vystrašené, ale tento incident podľa francúzskej polície dokazuje, že agresivita migrantov, ktorí žijú v takzvanej „Džungli“, nebezpečne stúpa s tým, ako rastie ich počet.

    Džungľa je dobre známy problém

    Na útoky zo strany utečencov sa od začiatku utečeneckej krízy sťažujú aj šoféri nákladných vozidiel, ktorí prechádzajú cez Calais do Veľkej Británie. Práve cez francúzske prístavné mesto totiž vedie eurotunel, ktorý spája anglickú monarchiu s európskou pevninou a predstavuje pre utečencov možnosť, ako sa na korbách nákladiakov dostať do vytúženej Británie.

    Neslávne známy tábor pri Calais momentálne obýva až 7 000 migrantov, ktorí si z Džungle urobili akési trvalé sídlo. S pribúdajúcim počtom utečencov však v tábore rastie aj napätie a pomoc od neziskových organizácií a francúzskej vlády nestačí pokryť potreby tisícok ľudí. V okolí Džungle preto stúpa kriminalita a vláda v snahe zmierniť napätie predstavila akčný plán za vyše 26 miliónov eur. Jeho cieľom je presídliť vyše 1 500 migrantov do provizórnych kontajnerových domov.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -