Slávna režisérka sa vyjadrila k Poľsku. Kaczynski je totálny cynik, druhý Stalin. A Poliaci? Cítia nostalgiu za bývalým režimom

    0
    Poľská režisérka Agnieszka Hollandová (Autor: SITA)

    Nová situácia v Poľsku, ktorá vznikla po voľbách, Hollandovú vôbec neteší. Obáva sa, že krajina bude smerovať k Rusku. „V oblasti hodnôt sa tak už stalo,“ kritizuje.

    Odpor voči EÚ

    Hoci je režisérka vyťažená a behá po svete, na Poľsku jej záleží. Ako uviedla, cíti za krajinu istú zodpovednosť. Voči šéfovi strany Právo a spravodlivosť Jaroslawovi Kaczynskemu však nie je príliš pozitívne naladená, dokonca ho pripodobňuje k Stalinovi. „Kaczynski je úplne cynický. Správne je podľa neho to, čo slúži jeho cieľu. Jeden deň môže tvrdiť, že najdôležitejšou inštitúciou pre poľskú dušu je katolícka cirkev, a na druhý deň je schopný ju zažalovať,“ kritizuje predsedu konzervatívnej strany. Nekonzistentný je podľa nej napríklad aj v tom, že raz môže tvrdiť, že Rusko je najväčším nepriateľom Poľska, inokedy je veľkým bratom a nepriateľom Nemecko.

    Podľa nej cítia Poliaci nostalgiu voči minulému režimu. Navyše v súvislosti s utečeneckou krízou vznikol odpor voči Európskej únii. Väčšina Poliakovi si síce myslí, že by do EÚ mali patriť, no objavujú sa aj názory, že možno samostatnosť by bola správnou voľbou.

    - Reklama -