Súd s diktátorom kvôli genocíde odročili. Ide o nekalú strašnú hru s desiatkami tisícok obetí mučenia, vrážd a únosov, vraví mimovládka

    0
    Palgát s portrétom bývalého diktátora Efraína Ríosa Monttu (Autor: SITA)

    Ríosa Montta odsúdili v máji 2013 za to, že guatemalské ozbrojené sily počas jeho vládnutia v rokoch 1982 a 1983 vyvraždili najmenej 1771 príslušníkov domorodého mayského kmeňa Ixil. Ide pritom len o jednu z kapitol guatemalskej občianskej vojny z rokov 1960-1996, ktorá si podľa odhadov mohla vyžiadať až 250.000 mŕtvych. 

    Bývalý prvý muž krajiny si mal za genocídu odsedieť 80 rokov, ústavný súd však tento rozsudok necelé dva týždne po vynesení zrušil a nariadil zopakovanie procesu. Ten opakovaný “špeciálny”, v ktorom už exdiktátor nemusí vypovedať a nemusí sa obávať v prípade usvedčenia ani trestu.

    Obžalovaný je podľa znaleckého posudku špecializovaného štátneho inštitútu senilný a neschopný absolvovať súdne pojednávanie. Jeho právni zástupcovia požiadali kvôli zdravotným problémom o pozastavenie trestného stíhania ich mandanta. V obnovenom konaní by exdiktátora mali zastupovať v súdnej sieni práve obhajcovia. 

    Zástupcovia obetí sa odvolali proti plánovanému spojeniu procesu s bývalým diktátorom a procesu so šéfom jeho niekdajšej tajnej služby Mauriciom Lópezom Sánchezom s odvolaním sa na porušenie ústavných práv obhajoby i poškodených. 

    Odročenie procesu kritizovala aj medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International s tým, že sa exdiktátorovi permanentne umožňuje vyhýbať sa trestnej zodpovednosti. Guatemalské úrady zohrávajú podľa názoru organizácie nekalú strašnú hru s desiatkami tisícok obetí mučenia, vrážd, únosov a vyhnania za vlády obžalovaného.

    - Reklama -