Sulík pre PL: Nechcem žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Sme proti migrantom všeobecne. Veľa ľudí v Nemecku odložilo ružové okuliare

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

Po minuloročných útokoch na Charlie Hebdo mnohí Európania zistili, že na našom kontinente je reálne ohrozená sloboda slova. Teraz po útokoch v Kolíne sa zdá, že ženy strácajú aj slobodu pohybu. Nastáva v Európe vytriezvenie podobné tomu po Charlie Hebdo?

Jednoznačne áno. Najmä v Nemecku. Spôsobilo to Nemcom skutočne šok, pretože to nebola ojedinelá udalosť. Stalo sa to úplne spontánne, nekoordinovane, neorganizovane asi v 10 nemeckých mestách a ešte aj v Salzburgu. Tam to už síce bolo v menšej miere, ale šok vyplýval z toho, ako to vzplanulo.

Často zaznievajú obvinenia z toho, že v Nemecku dochádza k akejsi kolaborácii medzi štátnymi orgánmi a médiami v snahe ututlať, čo sa v krajine deje…

Nemyslím si, že sa to médiá snažili ututlať. Je ich tam na to príliš veľa, ale úrady sa to snažili ututlať. V tomto prípade na to existujú jasné dôkazy. Ja som veľmi opatrný s tvrdeniami, že úrady sa niečo snažia ututlať, ale tu to je také očividné, že to môžeme, obrazne povedané, označiť za „smoking gun“, teda za pištoľ, z ktorej sa ešte dymí. Mňa to zaskočilo, toto som nečakal, ale ide o vec, ktorá otvorila veľkému množstvu ľudí oči. Väčšina Nemcov bola proti tejto politike, ale teraz sa ich podiel ešte zväčšil. Naozaj veľa ľudí odložilo tieto ružové okuliare.

Napriek všetkému sa nezdá, že by v Nemecku dochádzalo k výrazným zmenám verejnej mienky. Štandardné strany, ako sú CDU, CSU, SPD, Die Linke a zelení sa viac-menej držia na svojich stálych preferenciách. Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá je jedinou stranou, ktorá vystupuje proti masovej imigrácii, preferenčne postúpila od volieb 2013 z 5 na asi 10 percent. Ostatné strany si viac-menej držia svoje preferencie. Skutočne teda dochádza k nejakému obratu?

Nárast z 5 na 10 percent po prvé nie je maličkosťou. O tom by som vedel niečo hovoriť. Osobne celkom dobre poznám väčšinu ľudí z vedenia AfD, či už toho súčasného, alebo predošlého, a oni majú ako každá nová strana také tie detské choroby, čo konkrétne znamená, že sa do zbytočne veľkej miery venujú sami sebe. Namiesto toho, aby sa koncentrovali na voliča a na svoje posolstvá, tak riešia, kedy kto čo povedal, čo povedať nemal a koho idú vylúčiť. Oni sú ešte zamestnaní sami sebou. Ale to je pri každej novej strane. Okrem toho AfD je mladšia ako SaS, má iba 3 roky.

Ktorú z nemeckých strán by ste podporili? Bola by to práve AfD? Alebo by ste chceli vidieť reformu v rámci CDU či si dokonca predstavujete nejakú inú alternatívu?

CDU by som určite nevolil, pretože každý hlas pre CDU, a je jedno, ako dobre je myslený, je podporou Merkelovej a tá robí fatálnu, zničujúcu politiku pre Nemecko. Čiže by som CDU a ani SPD nevolil. A pri tom AfD je to tak, že potom, ako odišla časť tých profesorov, ľudí, ktorí patria fakt k top ekonómom, tak sa tá strana odklonila dosť doprava, až do extrému. Nie ani tak preto, čo majú v programe, ale keď vidím niektorých ľudí, ktorí vystupujú v mene AfD, tak si myslím, že zbytočne prepaľujú. Ja byť Nemcom, tak by som si povedal, že našťastie tam budú voľby až o rok, môžu sa ešte vyprofilovať a nemusím sa tak rozhodovať už teraz. Ale AfD by bola alternatíva s veľmi vysokou pravdepodobnosťou. Momentálne pravdepodobnejšiu nepoznám.

Posunie teda verejná mienka Nemcov politiku v krajine?

Posunúť politiku sa dá najúčinnejšie voľbami. Voľby v Nemecku budú mať až v roku 2017 a mnohé závisí od toho, že čo sa stane. Pokiaľ terajšia Merkelovej vláda príjme opatrenia, vďaka ktorým sa situácia upokojí, a keď sa už takéto veci, ako sme videli v Kolíne, stávať nebudú, tak voľby môžu pre nich dopadnúť úspešne. Ale pokiaľ budú v politike, ktorú robia posledných 40 mesiacov, pokračovať, tak budeme všetci prekvapení, že ako tam tie voľby dopadnú. Potom sa budú všetci čudovať, že ľudia si volia extrémne strany. Nejaké tam majú aj oni, len sú strašne marginálne.

Časť nemeckých politikov otvorene hovorí, že bude pozitívom, keď sa Nemci stanú vo vlastnej krajine menšinou. Niektorí komentátori tento postoj pripisujú akejsi sebanenávisti či traume vychádzajúcej z toto, čo Nemecko spravilo počas nacizmu. Súhlasíte s týmto hodnotením?

Nemám túto informáciu, že by významnejší politici v Nemecku takéto veci hovorili. Ak by to tak naozaj malo byť, tak by to bol koniec politickej kariéry každého významnejšieho politika. Ale áno, v Nemecku stále majú pomerne veľkú mieru akýchsi komplexov viny pre druhú svetovú vojnu, to je holý fakt, ale ono ich to časom prechádza. Ešte dva – trikrát Silvester v Kolíne a bude to vybavené.

Časť liberálneho spektra vás za vaše postoje k masovej imigrácii už dlhodobo obviňuje zo šírenia nenávisti a strachu. Robí to aj teraz, keď kritizujete stav, pri ktorom sú Nemky z oficiálnych miest vyzývané, aby sa na incidenty podobné Kolínu pripravili. Ako sa staviate k tejto „liberálnej“ kritike?

Nejde o to, či to je liberálne alebo neliberálne. Toto je holý fakt. Pokiaľ nezmenia svoju politiku, tak takéto udalosti sa im tam budú opakovať. To nie je žiadne strašenie. Liberáli sú tí, ktorí obhajujú slobodu jednotlivca, a keď v Kolíne niečo zlyhalo, tak tam zlyhala ochrana slobody jednotlivca. Boli tam desiatky dievčat, ktoré by vám vedeli rozprávať o tom, aké sa cítili byť obmedzené vo svojej slobode pohybu. Predsa nie je neliberálne bojovať za to, aby mohla žena kedykoľvek kdekoľvek ísť sama.

Vo vašom po nemecky napísanom statuse, v ktorom ste kritizovali súčasné počínanie nemeckej vlády, sa objavilo obrovské množstvo súhlasných komentárov od Nemcov. Dokonca zaznelo, že by vás chceli za kancelára. Podľa niektorých názorov ste v Nemecku populárnejší ako na Slovensku. Čo si o tomto hodnotení myslíte?

(Smiech) Padne to dobre, je to milé. Možno som v Nemecku populárnejší, ale len medzi tými ľudmi, ktorí ma poznajú. Nemecko ma 80 miliónov obyvateľov a keď pár tisíc ľudí napíše na Facebook, že by ma radi videli v Nemecku, tak netreba mať veľké oči. Ja, samozrejme, nemám v pláne sa akokoľvek aktivizovať v Nemecku, ale aj kebyže to človek chcel, tak je tu veľké nebezpečenstvo, že podľahne nejakému klamu. Možno že som v Nemecku najznámejší slovenský politik, ale určite nie som dostatočne známy na to, aby som dokázal v nemeckých parlamentných voľbách niečo spôsobiť.

Ako hodnotíte poslednú tlačovú besedu Roberta Fica, na ktorej sa premiér vyjadril, že urobí všetko preto, aby zabránil vzniku ucelenej moslimskej komunity?

Toto sú práve tie nešťastné vyjadrenia a strašenie. Pretože keď Robert Fico povie, pozrite, v Kolíne sa to stalo preto, lebo tam majú príliš veľkú koncentráciu migrantov, keďže pustili veľa ľudí do krajiny, ktorých neevidujú, nekontrolujú a nedokážu ich integrovať, tak s ním plne súhlasím. Rovnako súhlasím s tým, že treba robiť kroky, ktoré tomu zamedzia. Napríklad odmietnuť kvóty, strážiť hranice. Ale povedať, že my tu budeme naháňať všetkých moslimov, je hrubo za čiarou. Je to zbytočné, je to proti veľkému množstvu rôznych zásad a pravidiel a je to kontraproduktívne, keďže sa tým odpútava debata tam, kam nepatrí. Zhovárajme sa o tom, čo urobiť, aby sa takéto niečo nestávalo, ale spustiť hon na moslimov, to sa mi zdá ako úplne zbytočné. Pritom ani ja nechcem žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. S tým súhlasím. Ale povedať, že my ich všetkých budeme monitorovať, je príliš. Ešteže nepovedal, že ich všetkých pošleme do basy. Oproti týmto výrokom Roberta Fica je Marine Le Pen vo Francúzsku krištáľovočistý demokrat.

Takže súhlasíte s tým, že by nebolo dobré, keby sa na Slovensku vytvorila 50-tisícová moslimská komunita, ale zároveň tvrdíte, že nie je dobré prezentovať takéto vyjadrenia?

Nie. Súhlasím s tým, že musíme byť veľmi opatrní, kto príde na Slovensko, a musíme zohľadňovať to, čo chcú občania Slovenska. Ale nesúhlasím s tým, aby sme teraz išli rozdúchavať vášne výrokmi typu, že budeme všetkých moslimov monitorovať. To je v tejto fáze úplne zbytočné. A keď teraz prídu rozhodnutia o tom, či sem má prísť neviem koľko desaťtisíc moslimov, tak poďme o tom diskutovať, či to je dobré. My sme sa už jasne vyjadrili, že sme proti migrantom všeobecne. Ale táto diskusia je v tejto fáze úplne bezpredmetná. Stačí povedať, že sme proti migrantom, pričom riešenie, ktoré si my predstavujeme ako funkčné a rozvážne, je uzavrieť hranice a nie začať sa vymedzovať proti tým, ktorí tu už x rokov žijú. Na našej kandidátke sú traja moslimovia. Sú to skvelí ľudia, ktorí nikomu nikdy nič nespravili. 

V poslednom čase počuť hlasy, ktoré vyzývajú na užšiu spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré očividne majú na masovú imigráciu z moslimských krajín vyhranenejšie postoje než „staré“ krajiny EÚ. Je vám tento postoj sympatický?

Áno. Myslím si, že je načase zintenzívniť spoluprácu V4. Jednoznačne.

 

- Reklama -