Bojovníci IS hľadajú azyl na juhu Ukrajiny. Je to jeden zo signálov ich postupného pádu?

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Ľudia si myslia, že príslušníci IS sú akísi roboti bez škrupule. Áno, aj oni majú strach, to znamená, že môžu byť porazení. Dôkazom toho je fakt, že opúšťajú hranice Sýrie a snažia sa dostať do Európy. Nie preto, aby šírili svoj radikálne pokrútený pohľad na ich vieru… Ide im o holé životy.

    Zo Sýrie do Ukrajiny

    Niektorí bojovníci IS, ktorí utekajú z krajiny, sa snažia nájsť svoje útočisko na juhu Ukrajiny. Ide konkrétne o Chersonskú oblasť, v ktorej sa objavujú „bývalí“ fundamentalisti a žiadajú o azyl. O problematike informoval vicepremiér krymskej vlády Ruslan Balbek.

    „V predtuche svojej porážky sa bojovníci IS zachraňujú útekom zo Sýrie cez územie Turecka. Niektorí z nich nachádzajú azyl na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti, nechávajúc sa zlákať výzvami a sľubmi ľahkého zárobku v radoch trestného Batalionu Nomana Çelebicihana,“ hovorí vicepremiér.

    Dostatok informácií

    Balbek ešte dodal, že informácie o zhromažďovaní bojovníkov Islamského štátu na juhu Ukrajiny pochádzali z operatívnych zdrojov. Zdôraznil, že krymská vláda a aj ozbrojené sily berú do úvahy tieto faktory pri ochrane svojich hraníc.

    „Bezpečnostné orgány majú dostatok informácií a síl, aby mohli operatívne reagovať na akékoľvek pokusy o spáchanie akýchkoľvek provokácií namierených proti obyvateľom Krymu. Tí, ktorí budú usvedčení z rozpútavania nacionálnych konfliktov na polostrove, sa budú zodpovedať za svoje konanie v plnej miere podľa zákona,“ dodal Balbek.

    Karty sa obracajú?

    Je ale otázne prognózovať, v akom stave sa nachádza Islamský štát z hľadiska štruktúry. Niektorí analytici tvrdia, že rok 2016 prinesie jeho postupný rozklad a príde postupne o ovládané územia. Iní tvrdia, že práve v tomto roku by sme mali byť vo väčšej pohotovosti a ochrana pred touto hrozbou by mala byť aktuálnejšia ako po jedenástom septembri. O situácii informoval portál Sputnik News.

    - Reklama -