Drvivá väčšina mužských migrantov môže niektorým európskym krajinám poriadne zavariť

    0
    Utečenci prichádzajúci do Chorvátska (Autor: SITA)

    Počet migrantov z blízkovýchodného regiónu či zo severnej Afriky, ktorí prekročili v minulom roku hranice starého kontinentu, sa dostal cez miliónovú hranicu. Podľa oficiálnych štatistík väčšina „nových“ migrantov sú mladí, slobodní muži bez sprievodu. Taký rapídny nárast mužskej populácie v európskych krajinách môže radikálne zmeniť rovnováhu pohlaví v jednotlivých spoločnostiach.

    Zvýšené riziko násilia, rebélie a týranie žien

    O tom, koľko migrantov mužského pohlavia je vhodné prijať na svojom území, aby sa udržala rovnováha medzi pohlaviami, sa napríklad živo diskutuje v Spojených štátoch. Pravdou je, že to môže naoko vyzerať ako odpor voči opačnému pohlaviu, má to však hlbší význam. Dlhoročné výskumy ukazujú, že spoločnosti, v ktorých dominujú muži, sú menej stabilné, lebo sú omnoho náchylnejšie na zvýšené prejavy násilia, rebélie či týranie žien.

    Horúcim príkladom dneška je napríklad silvestrovský incident v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde skupinka mladých mužov, podľa vyjadrení úradov zo severnej Afriky a arabských krajín, sexuálne zaútočila na bezbranné ženy. Ukázalo sa, že z pätnástich útočníkov bolo údajne 14 imigrantov zo Sýrie a jeden z Afganistanu. Nemecký policajný dôstojník tiež potvrdil, že išlo o „čerstvých utečencov“, ktorí krajinu navštívili len nedávno. „Štrnásť bolo zo Sýrie a jeden z Afganistanu. Je to pravda, hoci bolí,“ povedal policajt a dodal, že tieto údaje sú presné, podľa vypracovanej správy.

    Reakcie európskych politikov na seba nenechali dlho čakať. Mnohí z nich upozornili na riziká spojené s migračnou vlnou prevažne mužskej populácie. Otázkou je, prečo by sa európske spoločnosti, ktoré sa už desaťročia riadia najvyššími opatreniami na globálnej úrovni v oblasti rodovej rovnosti, stability a mieru dobrovoľne ohrozovali?

    Drvivá väčšina migrantov sú muži

    To, že tak enormný počet mladých mužov odchádza z krajín ako Afganistan, Irak a Sýria, dáva v podstate zmysel. Ich demografia sa často vystavuje väčšiemu riziku, že budú v menovaných krajinách musieť bojovať alebo podstúpiť istú smrť než potenciálne nebezpečenstvo, že ich militantné skupiny zajmú na území Európy. Výsledkom je, že 66,26 percenta dospelých migrantov registrovaných v Taliansku a Grécku počas uplynulého roka boli podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) muži. Toto číslo sa možno nezdá až také vysoké, ale pozrime sa, kto sú títo muži.

    V prípade, ak mužom udelia v niektorej z európskych krajín azyl, nie je, samozrejme, vylúčené, že ich manželky a deti prídu za nimi, čím by sa v podstate mohli urovnať národné pomery podľa pohlavia. Ale ešte dôležitejšie je pripomenúť, že viac ako 20 percent migrantov sú neplnoletí a IOM dokonca odhaduje, že viac ako polovica maloletých cestuje do Európy bez sprievodu, pričom až 90 percent z nich sú muži. Táto prevažne mužská skupina osôb má takmer zaručené, že dostane azyl, lebo majú postavenie maloletých bez sprievodu. Na druhej strane ich motivácia priniesť si so sebou aj manželku je takmer nulová, lebo Európsky súd pre ľudské práva nedávno rozhodol, že krajiny Európskej únie nie sú povinné uznať právoplatnosť „detského sobáša“ medzi migrantmi.

    Švédsky príklad

    Ak chcete vidieť, ako tieto celkové čísla ovplyvňujú konkrétne krajiny a prečo vzniká určitý dôvod na obavy, pozrieme sa napríklad do Švédska. Táto krajina bola obzvlášť transparentná v štatistikách v oblasti migrácie, ktoré v mnohých ohľadoch odrážajú aj širší trend v Európe.

    Podľa švédskych vládnych štatistík (ku koncu novembra 2015) 71 percent všetkých žiadateľov o azyl vo Švédsku v roku 2015 boli muži. Viac ako 21 percent všetkých migrantov uchádzajúcich sa o azyl vo Švédsku klasifikovali ako maloletých bez sprievodu, čo predstavuje viac ako polovicu všetkých maloletých migrantov v krajine. V prípade maloletých so sprievodom bol pomer medzi pohlaviami asi 1,16 chlapca pre každé dievča.

    U maloletých bez sprievodu bol tento pomer 11,3 chlapca na jedno dievča. Inými slovami, švédsky prípad potvrdzuje štatistiku IOM, že viac ako 90 percent maloletých bez sprievodu sú muži. V priemere teda približne 90 chlapcov bez sprievodu vstúpilo denne počas roka 2015 do Švédska v porovnaní s ôsmimi dievčatami bez sprievodu.

    Čínska abnormalita má inú príčinu

    Vezmime do úvahy, že viac ako polovica týchto maloletých chlapcov bez sprievodu vstupuje do Švédska vo veku 16 alebo 17 rokov. Presnejšie povedané, aspoň to tak tvrdia, lebo žiadne lekárske kontroly veku pre švédskych žiadateľov o azyl a žiadateľov, ktorí tvrdia, že majú menej ako 18 rokov, počas azylového procesu neexistujú. V tejto vekovej skupine je viac ako tri štvrtiny bez sprievodu, čo znamená, že sú to v drvivej väčšine muži. Podľa výpočtov na základe údajov švédskej vlády, celkom 18 615 mladíkov vo veku 16 a 17 rokov vstúpilo do Švédska v priebehu minulého roka, v porovnaní s 2 555 mladými ženami rovnakého veku.

    Takže, ak tieto údaje pripočítame k existujúcim počtom 16- a 17-ročných chlapcov a dievčat vo Švédsku – 103, 299 a 96, 524, výsledkom je 121 914 mužov vo veku 16 alebo 17 a  99 079 žien rovnakého veku. Ak bude tento trend pokračovať do konca roku 2016 alebo dokonca dlhšie, bude abnormalita medzi pohlaviami čím ďalej priepastnejšia.

    Najviac nevyváženou krajinou na svete, čo sa týka pohlavia, je Čína, kde je pomer mužov k ženám približne 117 chlapcov na 100 dievčat v tejto vekovej skupine, ako sme ukázali na príklade Švédska. Čínske abnormality v pomere pohlaví však vyplývajú z dlhoročnej vládnej politiky jedného dieťaťa, ktorú komunistická veľmoc len nedávno zrušila, to však nie je prípad Švédska.

    - Reklama -