Pamätáte si ešte na podvod vo švajčiarskej banke? Europoslanec a starosta vysvetľovali

    0
    Europoslanec Miloslav Ransdorf (Autor: Hans Štembera)

    Podľa polície sa obaja dopustili pokusu o podvod. Švajčiarske štátne zastupiteľstvo vedie proti Ransdorfovi a trom Slovákom, ktorých začiatkom decembra zadržali vo švajčiarskej banke, trestné konanie pre majetkové delikty. 

    Ransdorf sa dnes označil za nedobrovoľného aktéra kauzy a Guzmický to potvrdil. Označil sa za organizátora návštevy banky v Zürichu s tým, že tam iba chceli sprostredkovať kontakt s oprávnenou osobou. Ransdorfovi odovzdal kópie dokumentov, predložených v banke, až tesne pred jej návštevou. “Pán doktor teda tieto doklady nikdy nemohol ani falšovať, ani ich nikde nepredkladal,” citoval ho Český rozhlas. 

    Podľa Guzmického chceli pomôcť českému klientovi zürišskej banky Vladimírovi Huňkovi, ktorý sa údajne už deväť rokov bez úspechu domáhal svojho dedičstva po zosnulej príbuznej. Banka s ním odmietala komunikovať. 

    Guzmický predložil plnú moc, ktorou Huněk poveril Ransdorfa rokovaním v banke. Europoslanec chcel podľa neho iba pomôcť človeku v núdzi. Povedal, že český súd rozhodol, že Huněk je oprávneným dedičom zosnulej. Podľa rozhlasu však neuviedol spisovú značku rozsudku o dedičstve, aby sa dalo jeho tvrdenie overiť. Ransdorfa a troch Slovákov zadržala švajčiarska polícia v banke pre podozrenie z finančného podvodu vlani 3. decembra. Údajne chceli pomocou falošných dokladov vybrať zo švajčiarskej banky 350 miliónov eur. 

    Ransdorf potom 10. decembra oznámil, že pozastaví svoje členstvo v krajne ľavicovej frakcii Európskeho parlamentu. Jeho materská Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) 12. decembra rozhodla, že zostáva naďalej členom strany a členstvo mu nepozastaví. Guzmického podľa Lidových novín prepustili zo švajčiarskej väzby až 22. decembra.

    - Reklama -