Zúčtovanie s homosexuálmi v štýle ISIS. Aktivisti hovoria o najmenej 25 obetiach, k smrti výdatne dopomôže aj dav ľudí

    0
    Poprava údajných homosexuálov na území ovládanom Islamským štátom (Autor: Reprofoto/CNN)

    SOHR so sídlom vo Veľkej Británii o tom informovalo britský The Independent. Jeden z prípadov hovorí o 15-ročnom chlapcovi, ktorý bol obvinený z toho, že mal mať sex s veliteľom ISIS. No kým chlapca bez ľútosti zhodili z budovy, veliteľ bol degradovaný a poslaný na front v severozápadnom Iraku, no jeho život bol ušetrený.

    Pád z budovy, guľka do hlavy alebo ukameňovanie

    Za to, že mali byť podľa Islamského štátu gejmi, bolo podľa výpočtov SOHR zabitých najmenej 25 ľudí. Ako je známe, ich popravy sú neľútostné. Niektorých zhadzujú zo strechy, iných ukameňujú či zastrelia. Ale čo s tými, čo napríklad pád zo strechy prežijú? V tom prípade sa použije ďalšia zo spomínaných metód, obeť dorazia kameňmi. Čo je však šokujúce, nie islamskí radikáli, ale dav ľudí. Pokiaľ ide o konkrétne čísla, 16 ľudí bolo zhodených zo strechy – v prípade prežitia následne ukameňovaných, 6 bolo ukameňovaných a 3 zomreli zastrelením, pričom im radikáli mierili na hlavu.

    Tieto vraždy majú okrem brutálnosti spoločný aj ďalší znak, a to, že sa konajú pred davom ľudí. V ňom sa nachádzal aj aktivista Sarai al-Din. „Strašná poprava sa konala pred veľkým davom,“ cituje The Independent sýrsku tlačovú agentúru ARA. Ako uviedol iný aktivista Rawd Ahmed, potvrdzuje sa to, čo každý tuší. Islamisti sa neštítia obviniť z homosexuality aj tých mužov, ktorí možno gejmi ani nie sú. „Daeš obviňuje ľudí z toho, že sú gejmi, len na základe povrchných informácií, bez väčšieho pátrania. Hoci islam homosexualitu zakazuje, Daeš je príliš brutálny,“ uviedol Ahmed, ktorý nazýva Islamský štát posmeškom Daeš, čo je arabská skratka, ktorú islamisti doslova neznášajú.

    Ako na svadbe

    Výkonná riaditeľka Medzinárodnej komisie pre ľudské práva gejov a lesbičiek Jessica Sternová povedala pre OSN, že Islamský štát založil v Sýrii a Iraku súdy, aby mohol trestať mužov za sodomiu, čiže neprirodzený pohlavný styk. Podľa nej teroristická organizácia zavraždila o päť mužov viac, ako hlási SOHR, to sa však odvoláva na to, že počty, ktoré hovoria o 30 obetiach, zahŕňajú aj tie z Iraku.

    Prehovoriť sa rozhodli aj tí, ktorým sa podarilo utiecť. „V mojej spoločnosti byť gejom znamená byť mŕtvy,“ povedal jeden. Druhý bol konkrétnejší. „Na popravách boli stovky ľudí vrátane detí. Jasali, ako keby boli na svadbe. Ak obeť nezomrela po tom, čo ju zhodili z budovy, ľudia ju ukameňovali na smrť.“

    Islamský štát sa vyžíva v krutosti, avšak podľa Sternovej boli inak orientovaní ľudia prenasledovaní dávno pred jeho vznikom. Takže ISIS, posadnutý násilím a smrťou, vlastne len pokračuje v tom, čo sa už dávno začalo a stalo, bohužiaľ, v týchto oblastiach realitou.

    - Reklama -