Starostka Kolína k útoku: S imigrantmi to nemá nič spoločné. Na vine sú podľa nej nepripravené ženy. Médiá tutlali

    0
    Henrietta Rekerová, starostka Kolína nad Rýnom (Autor: SITA)

    Reakcia starostky Kolína nad Rýnom Henrietty Rekerovej veľa ľudí nepotešila. Namiesto toho, aby sa starostka vyjadrila k príčinám útoku, ako sú masová imigrácia alebo zlyhávajúca integrácia, Rekerová radšej obvinila obete sexuálneho obťažovania z toho, že sa neboli schopné ubrániť.

    Starostka Kolína, ktorú pre jej proimigračné postoje pobodal v októbri odporca imigrácie do krku, prehovorila pred kamerami včera večer. Vo svojom prejave konštatovala, že „ženy a dievčatá musia byť v budúcnosti viac ochránené, aby nedošlo k opakovaniu sa podobných incidentov.“

    Pomôžu smernice…

    „Znamená to, že by mali ísť von a zabaviť sa, ale musia byť viac pripravené, najmä, keď sa blíži kolínsky karneval. Zverejníme preto online smernice, vďaka ktorým sa tieto mladé ženy môžu dočítať o tom, ako sa pripraviť.“

    Rekerová nespresnila, čo presne budú smernice zahrnovať alebo či odporučia, aby sa ženy vyzbrojili paralizérmi, nožmi alebo strelnými zbraňami. Možno si pri ich zostavovaní starostka zoberie príklad zo ženy, ktorú od dôsledkov útoku ochránilo jej nevyzývavé oblečenie.

    Tretí svet v centre Kolína

    „Najprv som cítila ruku na zadku, potom na prsiach a potom všade. Hoci sme kričali, vôbec sa nezastavili. Bola som zúfalá. Ešteže som na sebe mala nohavice a sako,“ povedala 28-ročná Katja.

    Iné dievča také šťastie nemalo, mladí muži jej roztrhli pančuchy aj spodnú bielizeň. Nielen Katja, ale aj ostatní svedkovia hovorili o gangoch mužov, ktorí sa im smiali, ťahali ich za vlasy a oplzlo na nich pokrikovali. Istý policajný zdroj dokonca uviedol, že na stanici došlo aj k „znásilneniam“. Zatiaľ polícia identifikovala až neuveriteľných 80 obetí týchto útokov, z toho 35 má byť sexuálnych obetí. Iných napadli alebo okradli.

    Zóna bez práva

    Napriek všetkému Rekerová odmietla, že by existovalo spojenie medzi silvestrovským útokom a imigrantmi. Dostala sa tak do rozporu so slovami mestského náčelníka polície, ktorý toto spojenie potvrdil. Proti Rekerovej sa už začínajú ozývať aj členovia mestského zastupiteľstva. Právnička a členka zastupiteľstva Judith Wolterová poslala obyvateľom mesta otvorený list, v ktorom varovala, že „v okolí hlavnej stanice, katedrály a priľahlých oblastí smerujúcich k brehom Rýna to nie je pre turistov a miestnych bezpečné dokonca ani v normálnom čase. Celé mesiace dochádza v tejto oblasti k početným krádežiam, otvorenému obchodu s drogami, lúpežiam a k rôznym druhom obťažovania… Desiatky žien boli sexuálne obťažované na verejnosti a došlo k minimálne jednému znásilneniu.“

    Nemecké médiá: Na stanici sa nič zvláštne nestalo

    Nemecká polícia priznala, že stratila kontrolu nad niekoľkými mestskými rajónmi, ktoré sa premenili na takzvané imigrantmi ovládané „no-go zóny“. Incident v Kolíne je však prvým prípadom, keď sa kriminalita v takomto rozsahu rozšírila aj na námestie veľkého európskeho mesta.

    Informácie o útoku v Kolíne boli niekoľko dní potlačované. Kolínske noviny Kolnifsche Rundschau opísali situáciu na stanici ako „veľmi pokojnú“. Keď sa však na polícii prihlásilo takmer 100 obetí útoku a správy o incidente začali kolovať na sociálnych sieťach, mestská polícia bola donútená v pondelok ráno usporiadať tlačovú konferenciu.

    Aj napriek desiatkam napadnutých mužov a žien a kamerovému systému polícia zatkla len päť ľudí. „Ide o úplne nový rozmer násilia. Je to niečo, čo sme tu ešte nemali,“ uviedla polícia.

     

    - Reklama -