Vznikla britská Pegida. Do ulíc vyjde začiatkom februára. Podporiť ju majú aj Slováci

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Nezastávame sa nenávisti, sme reakciou na nenávisť,“ zdôraznila Anne Marie Watersová, predsedníčka organizácie Sharia Watch (Stráž proti šaríi), ktorá bude stáť vo vedení Pegidy. Okrem Watersovej sa do hnutia zapojili aj bývalý líder antiislamistickej Anglickej obrannej ligy Tommy Robinson a predseda antidžihádistickej strany Sloboda Veľkej Británie Paul Weston.

    „Som tu, aby som predstavil nové vedenie,“ povedal Robinson, ktorý vysvetlil, že cieľom hnutia Pegida je „poskytnúť bezpečné prostredie na vyjadrenie odporu s tým, čo sa deje“. Podľa Robinsona sa väčšina ľudí v Británii obáva „niektorých prvkov“ imigrácie a spôsobu, ako islam mení ich krajinu. Nie je ich však počuť.

    Cesta do Pegidy

    Robinson je zakladateľom a bývalým vodcom Anglickej obrannej ligy (EDL). Ide o stále fungujúce krajne pravicové protestné hnutie, ktoré sa zameriava na boj proti tomu, čo považuje za islamizáciu Anglicka a postupné prenikanie islamského práva šaría do britskej spoločnosti. Akcie hnutia si získavajú značnú pozornosť britských médií, pričom oponenti ligy označujú EDL za rasistickú a fašistickú organizáciu. Robinson EDL opustil v roku 2013 po tom, ako sám priznal, že nebol schopný zabrániť radikalizácii členskej základne, do ktorej postupne prenikali neonacistické elementy. Zakladateľ EDL je však naďalej presvedčený, že islam predstavuje pre Európu nebezpečenstvo a teraz sa do ,,pouličnej politiky” vracia.

    Nevydarený pokus

    K prvému pokusu o spustenie pobočky Pegidy v Británii došlo v lete 2014. Lídrom hnutia mal byť bývalý vojak Timothy Scott, ktorý mal za sebou službu v Afganistane, a ktorý po boku Kurdov bojoval aj proti Islamskému štátu. Hnutie však stroskotalo ešte predtým, ako sa stihlo rozbehnúť. Dôvodom bolo katastrofálne interview pre televíziu Channel 4, v ktorom Scott nevedel presne povedať, ako sa podľa neho nebezpečenstvo islamizácie v Británii prejavuje.

    UKIP aj labouristi

    „Myslím si, že sa nám bude spolupracovať veľmi dobre,“ tvrdí Robinson, ktorý nemá za sebou členstvo v politickej strane. V inej pozícii sú však ďalší členovia „triumvirátu“ britskej Pegidy.

    Paul Weston kandidoval v posledných voľbách do Európskeho parlamentu za stranu Sloboda Veľkej Británie a v parlamentných voľbách v roku 2010 za Stranu nezávislosti Veľkej Británie (UKIP). Watersová bola členkou ľavicových labouristov, v minulých komunálnych voľbách v Londýne však kandidovala za UKIP. Watersová na seba upútala v tomto roku pozornosť, keď bola nútená zrušiť podujatie Nakresli Mohameda, ktoré sa malo uskutočniť v Londýne.

    Citoval Churchilla

    Westona minulý rok zadržala polícia po tom, ako si dovolil v parku v anglickom meste Winchester citovať Winstona Churchilla. „Skutočnosť, že podľa mohamedánskeho práva patrí každá žena nejakému mužovi ako jeho absolútne vlastníctvo – či už ide o dieťa, ženu alebo konkubínu – musí oddialiť konečné vymiznutie otroctva až do čias, keď islam prestane byť veľkou silou medzi ľuďmi,“ zneli kontroverzné Churchillove a Westonom citované slová, pre ktoré skončil britský politik v želiezkach.

    Dohodli sa po Zemanovi

    Britská Pegida plánuje svoje prvé zhromaždenie zorganizovať 6. februára, kedy by malo dôjsť k ďalším simultánnym pochodom po celej Európe. Rozhodnutie o usporiadaní celoeurópskeho zhromaždenia proti islamizácii malo padnúť v Prahe, tesne po skončení prejavu českého prezidenta Miloša Zemana na pražskom Albertove, pri ktorom český prezident konštatoval, že „opačný názor nesmie byť v skutočne slobodnej spoločnosti umlčovaný a označovaný rôznymi nálepkami alebo dokonca nadávkami, ako sú extrémisti, xenofóbovia, islamofóbovia, rasisti alebo fašisti”. Britský autor a novinár Jamie Bartlet tvrdí, že Robinson sa po prejave stretol s lídrom českého Bloku proti islamu Martinom Konvičkom a zástupcom nemeckej Pegidy Siegfriedom Daebritzom. Ako termín usporiadania celoeurópskej demonštrácie proti islamizácii nakoniec stanovili začiatok februára.

    Celoeurópska demonštrácia?

    Ak sa demonštrácia naozaj uskutoční, mohla by sa zapísať do dejín ako najväčšia celoeurópska demonštrácia v histórii, a zároveň ako ojedinelý príklad takejto tesnej spolupráce medzi pravicovými protiimigračnými hnutiami. Podľa Robinsona by sa do demonštrácie mali zapojiť vlastenecké organizácie zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Portugalska, Španielska a Švajčiarska. Nie je zatiaľ presne známe, o ktoré organizácie by malo ísť, určite však nebudú chýbať Pegida a Blok proti islamu. 

    „Jediné miesta, kde sa politici neboja otvorene hovoriť o islame sú tie, ktoré nie sú obohnané islamom… V Maďarsku, Česku, Poľsku hovoria politici to, čo musí zaznieť,“ povedal Robinson pre portál Breitbart London. Netreba dodávať, že napriek svojmu odchodu z EDL je Robinson naďalej veľmi kontroverznou osobou. Okrem päťročného moratória na moslimskú imigráciu do Británie chce Robinson zaviesť aj moratórium na výstavbu mešít v krajine. 

    - Reklama -