Rusi zmenili stratégiu bezpečnosti. Čo na to západné médiá?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Webový server Sputnik sa pozrel bližšie na názory západných médií, ktoré sa vyjadrili k danej problematike. V správe o novej stratégii bezpečnosti Ruska sa píše o upevnení vzťahov s európskymi krajinami a Európskou úniou. Dokument tiež hovorí o budovaní plnohodnotného partnerstva s USA.

    The Daily News píše, že vzťahy medzi USA a Ruskom sa po Ukrajine ocitli na bode mrazu, preto pre nich také vyhlásenie nebolo žiadnym prekvapením. V dokumente o ruskej stratégii sa píše, že USA a EÚ podporili protiústavný prevrat na Ukrajine, čo viedlo k hlbokému rozvratu v ukrajinskej spoločnosti až k vojenskému konfliktu.

    Todd Wood z Washington Post píše, že tento krok už nejaký čas čakali a teda je pre nich len formalitou. „Okrem toho v poslednom čase NATO otvorene zvyšovalo svoj vojenský potenciál v Poľsku a v pobaltských krajinách pod zámienkou nutnosti brzdiť možnú agresiu zo strany Ruska,“ píše Wood.

    The Financial Times zase podotýka, že vyjadrenia v ruskom dokumente môžu „naštrbiť“ vzťahy medzi Ruskom a Západom a narušiť to, o čo by sa Rusko v konečnom dôsledku snažilo, zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. 

    - Reklama -