Príliv utečencov neskončí, je to príliš zaujímavý biznis. Čaká nás skutočný boj, teraz sa len naťahujeme, varuje režisér Jiří Adamec

0
Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Rok 2015 sa uzavrel, a tak sa patrí bilancovať. Podľa niektorých skeptikov bol najzložitejším obdobím od zamatovej revolúcie. Masová nelegálna migrácia, občianska vojna na Ukrajine, grécka kríza, teroristické útoky a hrozba ich pokračovania… Čo z tohto opisu je podľa vás najzávažnejšie?

Myslím, že najväčší problém, ktorý sa nás naozaj týka najviac zo všetkých vami spomínaných hrozieb, aj keď to pre povrchné pohľady mnohých ešte stále tak nevyzerá, je masový exodus populácie z miest vojnových konfliktov do Európy.

Fakt, že sa státisíce a v budúcnosti iste milióny občanov z konfliktných krajín rozhodli riešiť tragickú situáciu svojich spoločností, v ktorých sa narodili a v ktorých žili, útekom, je problém väčší, než sme schopní domyslieť. A možno ešte stále aj pochopiť. Namiesto toho, aby si títo ľudia svoje právo na spravodlivý život vo svojich krajinách vybojovali, napríklad aj so zbraňou v ruke, ak to inak nejde, vezmú majetnejší zvyšky svojich majetkov do uzlíčkov a vyrazia tam, kde sa žije lepšie, kde sa nebojuje a kde sa o ich prítomnosť a budúcnosť postarajú dobrí ľudia.

To, samozrejme, nie je dobre, pretože si so sebou prinášajú svoje vízie o tom, že v Európe budú žiť rovnako ako doma, len v pokoji a v bohatstve, ktoré im spolu s pečenými holubmi priletí rovno do ich nového európskeho obydlia…

S najväčšou pravdepodobnosťou sa ale aj pre masovú verejnosť stala mediálnou témou číslo jeden migračná kríza. Do Európy sa totiž dostávajú stovky tisíc ľudí, o ktorých dokopy nič nevieme. Aká je vaša prognóza budúceho vývoja Európy v roku 2016 s ohľadom na utečeneckú krízu?

Už som to v odpovedi na minulú otázku naznačil. Migračná kríza nie je len európskou mediálnou témou číslo jeden, je to aj konflikt číslo jeden. Je to aj politická téma číslo jeden, pretože Európa, respektíve jej lídri, pomaly, ale predsa len začínajú chápať, že Európu treba aj brániť. Jej systém, jej pravidlá života, jej právne normy… Ale predovšetkým jej občanov. Bohužiaľ, príliv migrantov sa nezastaví ani v roku 2016, pretože pre množstvo obchodníkov s biedouje to skvelý biznis. Ľudia mieriaci do sveta blahobytu radi zaplatia a majú informácie o tom, že cesta síce nie je ľahká, ale cieľ je predsa ružový.

A za to sa oplatí poskytnúť akúkoľvek sumu a podstúpiť akúkoľvek strastiplnú cestu aj s deťmi v náručí. Tok ľudskej masy zrejme zastavia len pevne obkľúčené a nekompromisne armádou strážené hranice Európy. A až sa budú musieť od zábran na európskych hraniciach tí nešťastníci vracať domov, až potom sa ich potenciálni nasledovníci dozvedia, že Európa už neberiea že si budú musieť vo svojich krajinách pomôcť sami. Európa a jej občania to za nich určite nevyrieši.

V závere minulého a začiatkom nového roka sa venovalo v médiách veľa priestoru bývalému prezidentovi Václavovi Klausovi. Kritizoval, že bruselské elity chcú migračná krízu zneužiť k premene Európy, ktorá by inak zlyhala. Súhlasili by ste s Klausom v tomto názore?

Ja nemám informácie, ktorými nepochybne disponuje pán profesor a náš bývalý prezident Václav Klaus. Som len radový občan, ktorý hľadá všemožné zdroje informácií a skúša mať svoj vlastný názor. Avšak musím s ním súhlasiť v tom, že nevidieť v migračnej vlne konflikt a ohrozenia pre európsku civilizáciu je veľmi nebezpečné. A tiež veľmi zlé. Určite nemožno laboratórne vytvoriť niečo, čomu by sa mohlo hovoriť Nový Európan– taká skutočnosť vzniká po tisícročia samovoľne.

Vznikli napríklad aj Noví Američania, ale hodnotiť dnešný migračný problém povrchne, to je katastrofálny omyl. Je fakt, že žijeme v inej dobe, v čase iných civilizačných vzťahov medzi národmi aj kontinentmi, v čase totálnych informačných aj transportných možností pre všetkých, ale nemožno len tak jednoducho porovnávať a potom z toho vyvodzovať nerozumné názory.

Nejdem tak ďaleko, že by som v tom videl zámer, vidím v tom iba nerozum, nedostatok vizionárstva a v istom slova zmysle aj osobnú zaostalosť. Ale to nie je o nič menej nebezpečné ako zlý úmysel…

Posledná séria teroristických útokov v Paríži viedla k tesnejšiemu prepojeniu vojenských síl Veľkej Británie a Francúzska proti Islamskému štátu – letecké údery na IS odsúhlasil už britský parlament a 1 200 vojakov vyšle na Blízky východ takisto Berlín. Nezávisle od koalície bombarduje v Sýrii IS aj Rusko, ktoré stojí za Asadovým režimom. Kam to podľa vás povedie?

Osobne vidím v sýrskom konflikte jediné riešenie: je ním podpora tých síl, ktoré v mieste konfliktu žijú a chcú proti IS bojovať. Jedine ony totiž môžu IS poraziť, žiadne sebemodernejšielietadlá to nedokážu, nech sú ich výsostné znaky akékoľvek.

A až sa porazí to, čomu celý svet hovorí Islamský štát, až potom príde čas na riešenie vnútorných konfliktov krajín, ktoré tak strašne trpia. Tiež súhlasím s názormi, že riešenie musí byť na miestnej populácii. A som presvedčený aj o tom, že cesta dohody mocností je absolútne nevyhnutná, nie je v nej totiž miesta pre konflikty a malicherné prestížne a drobné pozičné súboje lídrov. Pretože až bude Islamský štát porazený, rozpŕchnu sa protagonisti konfliktu už bez zbraní v rukách, ale s o to väčším a zurivějším odhodlaním zničiť modernú civilizáciu po celom svete; práve v tom momente vznikne potreba totálnej jednoty mocností, pretože až potom príde na program dňa skutočný boj s terorizmom, s ktorým sa zatiaľ len naťahujeme. Obávam sa, že ešte zďaleka netušíme, čo nás čaká.

Zlyhala podľa vás v niečom vo vzťahu k utečeneckej kríze Európska únia? A ako sa pozeráte na správanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej voči utečencom? Len pre pripomienku – Merkelová sa podľa amerického časopisu Time stala najvýraznejšou osobnosťou tohto roku, hoci za ústretový prístup voči migrantom bola kritizovaná radom politikov európskych krajín a stratila aj časť popularity nemeckých voličov…

Novinárske ocenenia sú obyčajnou hrou nezodpovedných. Nikto z časopisu Time nič z praktických vecí života občanov neriadi, nič nerieši, nemá k nikomu a k ničomu žiadnu zodpovednosť, takže sa môžu hrať a svoje ušľachtilé názory trúbiť do celého sveta. Pretože však všetci ich informácie radi preberáme a šírime, vzniká tak pocit, že práve toto je pravda.

Pani Merkelovú si ja osobne vážim, ale pokiaľ ide o utečeneckú krízu, s jej názormi nesúhlasím. Pani Merkelová urobila na začiatku krízy evidentný rétorický prešľap, avšak nerozumne na ňom trvá ďalej. Jej drobné ústupky ale obyvateľov Česka, Slovenska a Maďarska budú veľa stáť a spôsobí aj utrpenie mnohých ľudí.

Stabilitou Európskej únie zatriasla tiež dlhová kríza v Grécku, keď sa rozhodovalo o jeho ďalšom pôsobení v eurozóne. Výsledkom je, že Grécko dostalo preklenovací úver, zostáva v eurozóne, zavádza reformy. Ako to na vás pôsobí?

Tomuto ja nerozumiem vôbec! Nechápem totiž, ako si môže nejaký štát požičať toľko peňazí, keď je úplne evidentné, že ich nikdy nemôže splatiť. Nechápem ani to, ako je možné, že Európska únia tlačí ďalšie a ďalšie peniaze – veď tým znehodnocuje prácu všetkých svojich občanov a chystá im do budúcna ekonomickú pascu!

A koniec koncov nechápem ani fakt, prečo Grécko alebo ktorákoľvek iná krajina Európy, pokiaľ neplní svoje záväzky vyplývajúce z právnych noriem Únie, nemôže aj so sankciami túto Úniu opustiť? Grécko predsa roky podvádzalo, klamalo EÚ a samo si spôsobilo dnešné problémy! A ich reformy? Vzhľadom na veľkosť štátneho dlhu len detská hra… Grécky problém bude sužovať Európu dlho, možno až do čias odchodu Grécka z EÚ.

Ako sa podľa vás zmenilo v uplynulom roku postavenie Ruska vo svete?

Je márna vec túžiť po tom, aby Rusko nehralo v súčasnom svete pozíciu mocnosti. Chápem, že by to bolo pre mnohé štáty a ich politického vodcu senzačné, ale aj keď tu už nie je Sovietsky zväz, je tu dnes takmer rovnako silná Ruská federácia.

A táto krajina má vo svojom čele suverénneho politika, ktorý presne vyhovuje vkusu a mentalite ruských občanov. Silný, autoritatívny vodca je v tejto krajine tisícročnou tradíciou, je vplyvný a uctievaný. A som presvedčený o tom, že doviedol Rusko tam, kde ho Rusi chcú mať. Je to krajina, s ktorou bude potrebné počítať aj v budúcnosti.

Pán režisér, momentálne trávite čas na Floride. Možno vysledovať za veľkou mlákou niečo z nervnej náladyEurópanov? Zaujíma ma totiž, či sa situácia s imigrantmi, ktorú Európa rieši, nejakým spôsobom dotýka aj obyvateľov USA…

Neviem, nič také tu nepozorujem. Tu v Miami je aj teraz väčšinu času letné teplo a slnečno, takže sa sem hrnú ľudia z celého sveta, kde sú momentálne čľapkanice a angíny. Tu im ale nič také nehrozí, tu je proste pohoda. Ale pre Európanov tu rozhodne nie je nijako lacno…

- Reklama -