Juhosláviu rozvrátili agenti CIA s pár miliónmi dolárov, ktoré použili na úplatky. O praktikách rozviedky Spojených štátov prehovoril bývalý americký špión

    0
    Archívna fotografia z vojny v Juhoslávii (Autor: SITA)

    Bývalý agent CIA Robert Baer, z ktorého je dnes novinár, publicista a úspešný spisovateľ, tvrdí, že ako bývalý americký špión mal spolu s kolegami k dispozícii milióny dolárov, ktoré použili na rozvrátenie politickej situácie na Balkáne.

    Rozvrat bývalej Juhoslávie pomocou špiónov a peňazí pritom nie je prvou informáciou tohto druhu, ktorú Baer vytiahol proti americkej administratíve. V minulosti vytvoril niekoľko dokumentov a obvinil vládu prezidenta Georgea Busha z toho, že na Blízkom východe vedie vojny len preto, aby USA získali ropu.

    Americký agent na Balkáne

    Robert Baer pôsobil začiatkom 90. rokov minulého storočia ako vysokopostavený agent CIA v Juhoslávii a ďalšie misie ho neskôr zaviedli aj na Blízky východ, kde pokračoval v práci pre americkú spravodajskú službu. Do Sarajeva, súčasného hlavného mesta Bosny a Hercegoviny, pricestoval Baer spolu s dvoma ďalšími kolegami zo CIA v polovici januára 1991.

    „Našou úlohou bolo dohliadať na údajných teroristov srbskej národnosti, o ktorých sme tušili, že v Sarajeve spáchajú atentáty,“ tvrdí Baer v rozhovore pre srbský portál Web-Tribune.com. Teroristi, o ktorých agentov informovalo americké velenie, však podľa bývalého agenta CIA nikdy neexistovali.

    „Nadriadení nám klamali. Našou úlohou bolo šíriť paniku medzi politikmi v Bosne a vštepiť im myšlienku, že zo strany Srbov hrozia atentáty, ale po čase sme sa začali sami seba pýtať, prečo by sme mali šíriť hystériu, keď žiadna taká skupina neexistovala,“ dodáva Baer.

    Nenávisť a odpor

    Podľa exšpióna pôsobili americkí agenti v Juhoslávii v rámci operácie „Istina“ („Pravda“) celý mesiac, ale samotný Baer, ktorý informácie zverejnil, bol už po dvoch týždňoch preradený na inú misiu na Balkáne. CIA ho poslala do Slovinska s inštrukciami o tom, že aj táto balkánska krajina je pripravená na „nezávislosť“ od zvyšku Juhoslávie. „Dostali sme niekoľko miliónov dolárov určených pre mimovládne organizácie, opozičné strany a na ‚financovanie‘ rôznych politikov. Týmto spôsobom sme mali vyvolať a zorganizovať nenávisť a odpor,“ hovorí o svojom pôsobení na Balkáne bývalý americký agent.

    Podľa Baera však nešlo iba o obyčajnú propagandu. Cieľom premysleného plánu amerických tajných služieb bolo rozložiť Juhosláviu na menšie štátne útvary, ktoré sa oddelia od materskej krajiny a osamostatnia sa. „Potrebovali sme len obetného baránka, ktorý mal byť zo všetkého obvinený vrátane vojny a násilia. Pre túto úlohu bolo vybrané Srbsko, pretože bolo v niektorých ohľadoch centrom Juhoslávie,“ uvádza Baer o udalostiach, ktoré predchádzali bombardovaniu Juhoslávie spojeneckými vojskami.

    VIDEO Robert Baer o svojej kariére špióna

    Američania platili aj Karadžiča

    Na zozname ľudí podplácaných americkými tajnými službami bolo podľa Baera viacero významných politikov vtedajšej Juhoslávie. „Na výplatnej páske CIA boli Stipe Mesič, Franjo Tudjman, Alija Izedbegovič, dalej množstvo poradcov a členov vlády, potom srbskí generáli, novinári, a dokonca aj niektoré vojenské jednotky. Radovan Karadžič bol tiež určitú dobu na výplatnej listine,“ tvrdí muž, ktorý sa osobne podieľal na rozpade Juhoslávie. Posledný menovaný Radovan Karadžič údajne neskôr odmietol spolupracovať s USA, keď zistil, že má byť obetovaný a obvinený z vojnových zločinov. „Všetko bolo zinscenované vládou USA,“ uvádza veci na pravú mieru bývalý agent.

    Aj správy, ktoré v tom čase vysielala televízia v Juhoslávii, boli údajne zmanipulované americkou CIA. Moderátori a radoví redaktori však nemali ani tušenie o tom, že správy, ktoré prinášajú, pochádzajú z dielne americkej tajnej služby. „Správy dostávali od svojho šéfa, ktorý ich zase dostával od jedného človeka zo CIA. Všetci však mali rovnakú úlohu. Zasiať nenávisť, šíriť nacionalizmus a prehĺbiť spory medzi národmi,“ šokuje Baer.

    Návrat do Bosny

    Robert Baer sa po príchode do Bosny dlho nezdržal a odcestoval do Slovinska, ale už o rok bol znova späť, aby trénoval vojenské jednotky novovzniknutého bosnianskeho štátu. V tejto súvislosti prehovoril bývalý agent aj o masakri v Srebrenici, z ktorého celý svet dodnes viní Srbov. Podľa Baera sa však udalosti v Srebrenici nestali tak, ako ich opísali médiá. „Sebrenica je nafúknutý príbeh, s ktorým, bohužiaľ, manipulovalo množstvo ľudí. Počet mŕtvych bosnianskych moslimov je rovnako vysoký, ako počet zabitých Srbov a príslušníkov ostatných národností,“ vraví.

    Baer tvrdí, že novovzniknutá bosnianska armáda vtedy dostala príkaz zaútočiť na civilistov v Srebrenici. Vinu za masaker, ktorý nasledoval, však nenesú podľa bývalého agenta len Srbi. „Vina je rovnomerne rozdelená medzi Bosniakov, Srbov a Američanov. V tom čase však propaganda pripisovala všetku vinu Srbom. Množstvo obetí, ktoré pochovali údajne ako moslimov, boli v skutočnosti Srbi a príslušníci iných národností,“ dodáva Robert Baer.

    Cielený rozpad Juhoslávie

    Podľa bývalého agenta americkej CIA je teraz už celkom jasné, prečo sa USA začiatkom 90. rokov minulého storočia rozhodli rozložiť Juhosláviu. „Ľudia, ktorí podnecovali vojnu, potom nadiktovali podmienky mieru. Sú to tí istí ľudia, ktorým dnes patria spoločnosti, ktoré majú práva na využívanie nerastného bohatstva a iných surovín,“ vysvetľuje. Cieľ bol pritom údajne veľmi prostý. „Jednoducho sme z vás urobili otrokov… Produkty, ktoré pôvodne boli výsledkom práce vlastných rúk, ste nútení nakupovať a importovať. Pokiaľ na to nemáte peniaze, musíte si požičať. Takže taký príbeh bol spustený na celom Balkáne,“ uzatvára Robert Baer.

    Muž, ktorý sa podieľal na rozvrate Balkánu, dnes tvrdí, že obyvatelia nových štátnych útvarov, ktoré vznikli rozpadom bývalej Juhoslávie, by mali zabudnúť na minulosť, pretože „bola zinscenovaná a falošná“. Vzájomná nenávisť podľa Baera nie je riešením. „Iba s vami manipulovali, aby dosiahli, čo chceli. Nesmiete však voči sebe naďalej pociťovať nenávisť. Musíte ukázať, že to nemôžete ignorovať, a uvedomiť si, kto je v tejto situácii skutočným vinníkom,“ uzatvára Baer.

     

    - Reklama -