Zlé správy pre Angelu Merkelovú. Naozaj zlé

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    Utečenecká kríza bola minulý rok horúcou témou nemeckej politickej scény a to sa podľa Reuters nezmení ani tento rok. Agentúra očakáva, že sa bude naďalej štiepiť mienka voličov aj politických strán, ktoré sa doposiaľ vyznačovali názorovou jednotou aj v takých témach, ako je kríza eurozóny či ustupovanie od energie z jadra.

    Príliv utečencov povzbudzuje pravicových a ľavicových oponentov kancelárky Angely Merkelovej, ktorá si za ústretový postoj k utečencom vyslúžila kritiku aj od sesterskej bavorskej CSU. „Ak sa nám nepodarí zastaviť prúd utečencov do krajiny, Nemecko zažije politické zemetrasenie,“ pripúšťa jeden z členov nemeckého vládneho aparátu.

    Očakáva sa, že z utečeneckej krízy by mala ťažiť predovšetkým protiimigrantsky zameraná Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá v súčasných prieskumoch získava 8 percent až 10 percent hlasov. Agentúra podotýka, že v porovnaní s podobne ladenými stranami, ako je Národný front vo Francúzsku, Slobodní v Rakúsku či Dánska ľudová strana, ktoré majú dvojnásobnú podporu, za AfD nestojí taký markantný počet Nemcov, ale nemali by sme vraj tento trend podceňovať.

    Strana sa totiž ešte pred tromi rokmi pohybovala na okraji nemeckého politického spektra a nedokázala prekročiť päťpercentnú uzatváraciu klauzulu vo voľbách do Bundestagu. Teraz jej jeden z členov nemeckého vládneho aparátu veští až dvadsaťpercentný zisk. Aj keď sa voľby do Bundestagu konajú až za dva roky, voľby do parlamentov piatich spolkových krajín, ktoré sa majú konať už tento rok, však môžu ukázať, ako je na tom nemecká politická scéna.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    autor: luš

    - Reklama -