Islamský štát sa chce predať, potrebuje nových členov. Ktorá krajina je voči nemu imúnna?

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Z krajín Blízkeho východu či dokonca Európy sa k IS pridávajú nový členovia a posilňujú tak šíky teroristov. Nie je žiadnym tajomstvom, že IS má naozaj prepracovaný rekrutačný systém a formy propagandy od videí až po periodikum Dabiq, ktorý slúži na „lanárenie“ nových členov. V Indonézii to je však inak. Počty Indonézanov, ktorí sa vyberú bojovať do Sýrie za fundamentalistov, sú očividne menšie ako z iných krajín napríklad na Blízkom východe. Prečo to tak je?

    Výskumné správy hovoria, že od júla 2015 odišlo do Sýrie bojovať na stranu IS približne 700 Indonézanov. Francúzov je údajne 1 700, Rusov 2 400, Američanov 150 a Tunisanov šesťtisíc. Štatistiky z Indonézie sa do istej miery zhodujú s tými zo susedných krajín. Z Malajzie sa pridáva na stranu militantov v Sýrii približne 100 bojovníkov a z Indie iba 23.

    V novembri denník New York Times podčiarkol jeden faktor, ktorý zrejme môže za tlmenie sympatizantov k Islamskému štátu. Je ňou islamská organizácia Nahdlatul Ulama (NU). Tá tvrdí, že k nej patrí asi 50 miliónov moslimov. Práve táto skupina priamo spochybňuje ideu a ciele IS. NU káže islam tolerancie a súcitu, narozdiel od fundamentalistov, ktorí na preukázanie svojej moci používajú ako nástroje násilie a agresivitu. Tohto sa NU zdržiava a túto cestu odsudzuje.

    Riaditeľ Inštitútu pre politiku analýzy konfliktu Sidney Jones poznamenal, že spomínaná organizácia je v tomto smere určite veľmi nápomocná, no vyzdvihol aj ďalšie faktory. Podľa neho za to môže stabilná vláda krajiny a nie sú tam menšiny, ktoré by proti sebe viedli nepokoje. Tieto fragmenty robia z Indonézie krajinu imúnnu voči propagandistickým praktikám IS. O problematike informoval zahraničný portál Defense one.


     

    - Reklama -