Kiska a Fico. Dva úplne iné prejavy, publicista ich porovnal

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)
    V novoročných prejavoch politici zväčša sumarizujú uplynulý rok a predstavujú svoje vízie na ten začínajúci a nebolo to inak ani v prípade slovenského prezidenta Andreja Kisku a predsedu vlády Roberta Fica. Podľa komentátora portálu Aktuality.sk Ľubomíra Jaška nie sú novoročné posolstvá posvätné texty ani „zbierky úprimných vyznaní ich autorov“. 
     
    Jaško sa vo svojom komentári zaoberá porovnaním prejavov prezidenta a premiéra, v ktorých vidí veľký rozdiel. Podľa neho je na nich „krásne vidieť kontrast predstáv o tom, čo znamená kvalita života“. Premiér napomenul vo svojom prejave podľa Jaška práve prezidenta, keď uviedol, ako mu je ľúto, že niektorí verejní činitelia ignorujú bezpečnostné hrozby. 
     
    Predseda vlády však podľa Jaška už pravdepodobne zabudol, čo povedal pred pár mesiacmi, keď vyhlásil, že „prezident aj tak nemá reálnu zodpovednosť za fungovanie štátu, a tak si môže dovoliť humanistické rečičky“. V novoročnom prejave bol však prezident premiérom zaradený do „množiny kompetentných“. 

    Marxistická filozofia 

    Podľa komentátora je ťažké hľadať správny výraz na vyjadrenie obsahu premiérovho prejavu, ale „najpresnejšie ho pomenovala marxistická filozofia“. Jaško tvrdí, že premiérove tvrdenia o období silnejúcej ekonomiky, ktoré práve prežívajú Slováci a malo by ich tešiť, sú ukážkou materialistického svetonázoru. „Takýto materializmus je naozaj primitívny,“ píše komentátor. 
     
    V porovnaní s premiérovým prejavom bol podľa Jaška ten prezidentov podstatne iný, keď v ňom Kiska spomenul najmä vzdelávanie a zdravotníctvo. „Z novoročných prejavov sa (podobne ako z grafov) nikto nenaje, ale každé rozprávanie, ktoré prekročí hranice primitívneho materializmu, je užitočné,“ konštatuje Ľubomír Jaško. 
     
    Celý komentár si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -