Existuje návod ako poraziť fundamentalistov z Islamského štátu? Možno áno, a má už viac ako tisíc rokov

    0
    Umenie vojny autora Sun-C. (Autor: repro foto youtube)

    Čínsky majster Sun-C asi nepredpokladal, že jeho dielo Umenie vojny budú o viac ako tisíc rokov vyzdvihovať nielen vojaci, ale aj športovci, či vrcholoví manažéri. Ide o publikáciu, ktorá predbehla dobu a dá sa aplikovať do viacerých sfér života. Každopádne bola určená na jedno – pochopiť vojnu ako takú.

    Zahraničný server Clarion Project sa rozhodol pozrieť bližšie na toto dielo a jeho myšlienky, postoje a stratégie aplikovať do viac ako aktuálneho kontextu. Analytici serveru porovnávali konanie teroristickej organizácie IS s legendárnym textom čínskeho generála. A našlo sa medzi nimi teda nejaké spojenie?

    Sila a viera v seba

    „Vodca vedie príkladom, nie silou.“ Je prvým z výrokov. Analytici tvrdia, že práve IS vedie svojich bojovníkov či prisluhovačov silou. Tá sa stáva akýmsi nástrojom v šírení strachu, a ten by mal zase viesť k zastrašovaniu nepriateľov. Práve strach má zneistiť nepriateľa, no hlavne ukázať moc a silu IS. Toto nesprávne delenie spoločnosti na akési kasty, by mohlo byť záhubou alebo aspoň jedným z faktorov úpadku tejto organizácie. Práve toto „skupinkovanie“ môže viesť k občianskej vojne a tým k zvrhnutiu kalifátu.

    To, čo Západu vo vojne s teroristami chýba, je podľa portálu „Viera v samého seba“. Už Sun-C vedel, že toto je predpoklad pre každého silného vodcu a že táto vlastnosť je v tomto „fachu“ viac ako potrebná. Západným krajinám, ktoré sa postavili útlaku, chýba motivácia a viera. Na druhej strane stojí silný nepriateľ Islamský štát, ktorý „sebadôverou“ prekypuje.

    „Vystupujte ako slabý, keď ste silný a silný, keď ste slabý.“ Táto osudová veta pre IS môže byť nahradená aj ďalšou: „Pýcha predchádza pád“. Organizácia sa síce vďaka svojej „nesmrteľnej póze“ cíti na koni, ale to môže byť klamlivé. Ich profesionálne videá, drahé hračky a dokonalá propaganda ich môže v skutočnosti oslabovať. Tieto faktory zatieňujú skutočný stav organizácie.

    Preč s politickou korektnosťou

    „Najvyšším umením vojny je podmaniť si nepriateľa bez boja. Najvyššia dokonalosť sa skladá z prelomenia odporu bez násilia.“ V kontexte IS a boja proti nemu neexistuje žiadne diplomatické riešenie, ale je tu šanca, že teroristická organizácia „spľasne“ práve vďaka „pomoci“ Západu. Clarion Project tvrdí, že aj po porážke IS, radikálny islamizmus zo zemského povrchu určite nevymizne. Ale naučíme sa, ako proti nemu postupovať.

    „Ak chcete spoznať vášho nepriateľa, musíte sa stať vašim nepriateľom.“ Amerika si už nesmie klásť pred ústa servítky. Podľa serveru sa musí zbaviť pút politickej korektnosti a spoznať IS skrz-naskrz. Spoznať ich ciele a ciele islamistov. Nesmú myslieť ako Američania, ale ako džihádisti, až vtedy celý problém vyriešia a svojho nepriateľa porazia.

    „Svojich priateľov si držte blízko, ale nepriateľov ešte bližšie.“ „Clarion“ v tomto smere hovorí, že priateľov, spojencov už poznáme, ale poznáme naozaj aj našich nepriateľov?

    - Reklama -