Jadrová vojna a katastrofa ešte v tomto roku. Prinášame ďalšie detaily názorov amerického exministra obrany

    0
    Ruská odveta za teroristický útok (Autor: SITA, Reprofoto, Youtube)
    Akt jadrového terorizmu alebo eskalácia nepriateľstva medzi USA a Ruskom. To sú hlavné riziká, ktoré môžu omylom „viesť k jadrovej katastrofe,“ varuje Perry v rozhovore s novinármi. K jadrovej vojne vraj môže dôjsť už tento rok . Aby sa tak nestalo, je potrebné ihneď zastaviť znovunaštartované preteky v zbrojení. Sú veľmi nákladné ako pre USA, tak pre Rusko, ale to nie je ten najväčší problém.
     
    Najhoršia nočná mora 88-ročného bývalého amerického ministra obrany Perryho sa splní, ak bude do Spojených štátov prepašovaná atómová bomba, ktorá bude odpálená v centre Washingtonu. Nielenže by to viedlo k takmer okamžitej smrti 80-tisíc ľudí, ale vládnych činiteľov by to mohlo viesť k tomu, že by z jadrového útoku obvinili nesprávneho páchateľa – Rusko. 
     
    „Nebezpečenstvo výbuchu atómovej bomby v jednom z našich miest je až príliš reálne. Hoci by si tento čin vyžiadal mnohonásobne viac obetí ako po 11. septembri 2001, spoločnosť má o tejto hrozbe len hmlisté povedomie a plne nechápe, čo jej hrozí,“ tvrdí Perry. Ten sa s modernizáciou amerického jadrového arzenálu zaoberal od polovice päťdesiatych rokov a dôležitú úlohu hral napr. v Kubánskej kríze. So všetkými svojimi skúsenosťami z čias studenej vojny je tento bývalý minister obrany USA presvedčený, že sme jadrovej vojne bližšie než kedykoľvek predtým v dejinách.
     
    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -