Nemecký denník vyhlásil osobnosti roku 2015. Hádajte, ako skončila Merkelová

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    Medzi víťazmi roku 2015 je na prvom mieste Donald Trump, miliardár a republikánsky kandidát na prezidenta USA. Mnohí komentátori mu v priebehu minulého roka predpovedali úpadok popularity, lenže k ničomu takému zatiaľ nedošlo a voľby sú stále bližšie. Definitívne jasno o osude Donalda Trumpa bude v novembri tohto roku.

    Úspešný rok prežil aj súčasný obyvateľ Bieleho domu Barack Obama. Na domácej scéne mu dal Najvyšší súd za pravdu v spore o jeho zdravotnícky projekt Obamacare, ktorého výsledkom je, že v USA klesol pod desať percent podiel ľudí, ktorí nemajú zdravotné poistenie. Úspechy slávil aj na medzinárodnej scéne. Došlo k obnoveniu vzťahov s Kubou, zrodila sa dohoda o iránskom jadrovom programe a americký prezident stál tiež na čele snáh o zmeny v environmentálnej politike, ktorej cieľom je uľaviť našej Zemi.

    Hoci to na začiatku roka vyzeralo, že medzi porazenými sa ocitne aj ruský prezident Vladimir Putin, nakoniec to skončilo inak. Nemecký denník pripomína, že Putina vylúčili zo skupiny G8 – politikov rozhodujúcich v podstate o osude sveta – za kroky Ruska na Ukrajine, ale čas ukázal, že sa svet sa bez Putina nezaobíde. Všetci to pochopili v okamihu, keď kremeľský vládca vydal rozkaz k zásahu v Sýrii a dal jasne najavo, že bez Ruska nebude možné krízu na Blízkom východe vyriešiť.

    Víťazkami sú aj Merkelová a Le Penová. Do tábora víťazov patria tiež ženy. Nemecká kancelárka Angela Merkelová ukázala, že zostáva vedúcou osobnosťou na európskej politickej scéne. Stala sa kľúčovou hráčkou v rokovaniach o Ukrajine a nesporne vedúcu úlohu hrá aj v utečeneckej kríze. Raz sa možno bude hovoriť, že leto roku 2015 bolo začiatkom pádu tejto mocnej dámy, ale môže sa tiež ukázať, že tento rok bude rokom jej najväčšieho úspechu. Politického odkazu, ktorý hovorí, že utečeneckú krízu možno zvládnuť aj s ľudským prístupom. Osud podobný prezidentovi Putinovi čakal aj šéfku francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovú. Tá dokázala premeniť stranu svojho otca tak, že prestala lákať len antisemitov, a stala sa politickou silou, s ktorou treba vo Francúzsku počítať. Le Penová síce neuspela v tohtoročných regionálnych voľbách, ale to len vďaka spojenectvu socialistov prezidenta Francoisa Hollanda a jeho predchodcu vo funkcii šéfa republikánov Nicolasa Sarkozyho. Le Penová naďalej zostáva vážnou kandidátkou na prezidentské voľby v roku 2017. V tábore porazených však nájdeme napríklad niekdajšieho gréckeho ministra financií Janisa Varufakisa. Ten stratil svoju funkciu po neúspešnom vyjednávaní nových podmienok pre svoju krajinu na splácanie dlhov. Odmietal prijať podmienky veriteľov a nakoniec to skončilo tak, že grécki politici prijali ešte tvrdšie podmienky, ako boli na stole na začiatku.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -