Rok terorizmu. Najväčšie teroristické útoky v roku 2015

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Dopátrať sa k objektívnym štúdiám o teroristických štatistikách na Západe a vo svete je pomerne obtiažne. Globálny teroristický index vydaný v tomto roku napríklad tvrdí, že na Západe od roku 2006 do roku 2014 teroristi zabili 234 ľudí. Podľa štúdie sú však islamisti zodpovední za asi iba 10 percent z týchto obetí. Výskum však vôbec nezdôvodňuje, prečo si za sledované obdobie vybral roky 2006 až 2014. V roku 2005 pritom došlo k teroristickým útokom islamistov v Londýne (56 obetí) a v roku 2004 v Madride (191 obetí). Keby sa zarátali len tieto dva útoky, počet obetí teroristov sa vo výskume zvýši viac ako dvojnásobne. Nehovoriac, že v indexe nie je zarátaný ani rok 2015, keď došlo k asi desiatke teroristických útokov islamistov vo Francúzsku. Pri tejto záplave dát je možno jednoduchšie pozrieť sa iba na tie najväčšie teroristické útoky za posledný rok. Pozrite sa na ne v chronologickom poradí a motivácie si vyvoďte sami.

    Štvordňový masaker

    Pravdepodobne najväčší teroristický útok sa odohral na úplnom začiatku roka v nigérijskom meste Baga a v jeho okolí. Masaker, ktorý rozpútala nigérijská islamistická teroristická skupina Boko Haram, trval od 3. do 7. januára. Odhady o počte mŕtvych sa líšia. Západné médiá hovorili, že bolo zabitých viac ako 2000 ľudí, nigérijské úrady však tvrdili, že v Bage zahynulo „len“ asi 150 obyvateľov mesta.

    Krviprelievanie sa začalo po tom, ako Boko Haram porazil vládne vojská v oblasti. V konečnom dôsledku bolo zničených najmenej 17 miest, pričom 35-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy.

    Teror pri modlidbe

    Asi 142 veriacich bolo zabitých a ďalších 351 utrpelo zranenia počas bombových útokov na šiítske mešity v jemenskom hlavnom meste Saná. Výbuchy, ku ktorým v Jemene došlo 3. marca boli jednými z najvražednejších teroristických útokov v histórii krajiny. Jeden zo samovražedných atentátnikov sa odpálil pred bránou mešity al-Badr, keď ho prichytili vojaci, pričom druhý detonoval výbušninu uprostred ľudí, ktorí utekali z mešity. Ďalšia dvojica atentátnikov sa odpálila v mešite Al-Hashuš. Útoky boli cielené voči Hútiom, ktorí sú šiítskou sektou žijúcou v krajine. Hútiovia zvrhli jemenskú vládu začiatkom roka 2015.

    Kresťanovi guľka

    Zabíjali kresťanov a prepúšťali moslimov. Tak vyzerala streľba na univerzite v kenskom meste Garissa, ku ktorej sa prihlásili militanti zo somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá sa hlási k al-Káide. Pri dráme zajali džihádisti viac ako 700 ľudí, ktorých prísne selektovali podľa viery. Útok sa skončil po tom, ako všetkých štyroch útočníkov zabili. Podľa počtu obetí išlo o najväčší teroristický útok v krajine od roku 1998, keď sa cieľom teroristov stala americká ambasáda v Nairobi.

    Kobani v obkľúčení

    V Sýrii síce je stále plnohodnotná vojna, terorizmus je však jej každodennou súčasťou. Bolo to tak aj počas masakru v severosýrskom kurdskom meste Kobani, ktorí vykonali samovražední atentátnici a bojovníci Islamského štátu. Útok trval od 25. do 28. júna, zahynulo pri ňom viac ako 223 civilistov, asi 35 kurdských bojovníkov a najmenej 79 členov Islamského štátu.

    Nepokojná Nigéria

    Boko Haram útočil v Nigérii opäť. Tentoraz to bolo od 23. do 25. júna, keď vrahovia z tejto islamistickej skupiny zmasakrovali v dedinách v nigérijskom štáte Kaduna asi 150 ľudí. Útoky pokračovali, keď bomba nastražená na námestí hlavného mesta Abuja zabila 21 ľudí. V reakcii na tieto akcie teroristov nigérijská vláda prepadla dva tábory militantov, pri ktorých zabila viac ako 100 členov skupiny Boko Haram.

    Samovražední zmrzlinári

    Akoby sa Islamský štát a Boko Haram tento rok pretekali v krvavom teroristickom športe. Prvý spomínaný opäť útočil 17. júla na trhovisku v irackom meste Khan Bani Saad. Samovražedný atentátnik ISIS vtedy pri útoku použil dodávku s chladierenským boxom, pričom okoloidúcim oznámil, že predáva ľad so zľavou. Po odpálení bomby výbuch a padajúce budovy zabili asi 130 ľudí. Rovnakú taktiku pritom Islamský štát použil aj pri ďalšom z 10 najvražednejších útokov v roku 2015, keď 13. augusta opäť odpálil mraziarensku dodávku, tentoraz v šiítskej štvrti v Bagdade. Druhý útok si vyžiadal 76 obetí.

    Výbušná demonštrácia za mier

    Na zhromaždení v Ankare 10. októbra sa zišli tureckí aj kurdskí mieroví aktivisti, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavenie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Zhromaždenie však prerušila séria výbuchov, pri ktorých zahynulo 102 ľudí. Hlavným podozrivým je opäť Islamský štát.

    Bombové útoky v Ankare

    Zdroj: Dailymail

    Proti ruským križiakom

    Kalifát sa prihlásil aj k pádu ruského lietadla, ktoré smerovalo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Lietadlo sa zrútilo 31. októbra. Na palube bolo 217 cestujúcich, väčšinou Rusov, a siedmi členovia posádky – nikto neprežil. Islamský štát tvrdí, že malo ísť o odvetu za ruskú intervenciu v Sýrii. Po tom, ako Putin oznámil, že bomba bola skutočne príčinou pádu lietadla, Rusko začalo s tvrdým bombardovaním Rakky, ktorá je de facto hlavným mestom kalifátu.

    Krvavý klinec programu?

    V čase písania tohto článku bol posledným z desiatich najväčších teroristických útokov v roku 2015 útok islamistov, ktorý 13. novembra, v piatok v noci otriasol francúzskou metropolou. Súčasné odhady hovoria zhruba o 150 mŕtvych. K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát. Prezident Holladne vyhlásil, že Francúzsko povedie neľútostnú vojnu proti tým, ktorí útok spáchali. Ide, zdá sa, o doposiaľ najvražednejší teroristický útok v Európskej únii od roku 2004, keď  v dôsledku teroristického útoku na vlak v Madride zahynulo 191 ľudí.

    - Reklama -