Európa sa rozkladá, nemá šancu na prežitie, hovorí legendárny špión Karel Köcher. Predložil dôvody, o akých ste ešte nepočuli

    0
    Bývalý československý špión Karel Köcher (Autor: Jan Rychetský)

    Naposledy sme skončili pri americkom politickom teoretikovi Samuelovi Huntingtonovi a jeho bestsellere Stret civilizácií. Teraz to ale skôr vyzerá na konfliktný pohyb civilizácií alebo nie?

    Jeho kniha je pravdivá. Ide o stret civilizácií. Utečenci budú svoje právo šaría a spôsob života uplatňovať. Budú žiť tu, bude ich viac a viac, a budú nás zatlačovať. My, ako kultúra, už dávno nie sme bojovní.

    Dajme tomu, že západné civilizácie stratili na svojej bojovnosti, ale sú zase technologicky vyspelejšie…

    Technológie sú otázkou peňazí. Ďalšie civilizácie ich preberajú. Veď Saudovia majú najmodernejšie zbrane, Pakistan má atómovú bombu. To je taky „prúser“. Veď je to moslimská krajina. Otázkou zostáva, ako dlho bude trvať, než ju poskytnú niekomu inému, niekomu spriaznenému.

    Nebude mať v tomto smere veľké slovo Čína, ktorá dosť spolupracuje so skoro celým juhom Ázie?

    Áno. Čína by mohla určitú rovnováhu udržať. Európa však končí, nemôže prežiť. Nie som síce Sibyla, ale je to očividné. V Európe sa začne anarchia. Život tu bude dosť nepríjemný. Napríklad aj také cestovanie. Veď schengenskému priestoru sa už dnes každý smeje. Ako milujem Francúzsko, tak už by som tam na dovolenku nešiel. Francúzska kultúra bola živnou pôdou mojej mladosti. Veľa som tam cestoval.

    Ak odhliadneme od teroristických útokov, čo sú činy zločincov, nemyslíte si, že sa práve vo Francúzsku multikulturalizmu darí?

    V dosť malom meradle. Navyše nezabudnite, že Francúzsko má v interakcii s moslimským svetom ohromnú tradíciu. Na druhej strane si Francúzi mysleli, že budú mať v tej interakcii navrch, ale nie je to tak. Strácajú kontrolu. Teraz som dočítal Podvolení od Michela Houellebecqa a je to celkom možná prognóza. Je veľmi francúzsky, až ezoterický. Milovníka francúzskej literatúry to bude baviť, ale iných to môže aj nudiť. Stále na ňu myslím, veľmi na mňa zapôsobila.

    Osobne mám rád okrem Austrálie a Nového Zélandu aj Rusko. Nehovorím o režime Vladimira Putina, ale o krajine a ľuďoch v nej. Páči sa mi, ako Rusi na rozdiel od Američanov nič nepredstierajú. Bolí ich zub, sú naštvaní. Vyhrajú v kartách, sú šťastní. Američania a Európania zo západu kontinentu sú naopak uzavretí vo svojej vonkajšej pretvárke, že je všetko stále fajn…

    Ku mne sa Rusi správali vždy úžasne. Veď ma nakoniec vytiahli aj z kriminálu. Ale taká tá ich emocionálnosť ma trochu dráždi. Som skôr filozoficky-logicko-pozitivistický typ. Skôr mi vyhovuje západná kultúra. USA aj Rusko som sa však v ich mocenských ambíciách snažil vidieť reálne a preto som všetky ich činy vážil na váhach spravodlivosti. Nemám rád tunelové videnie. Úprimne sa mi preto páči, ako sa Parlamentné listy profilujú.

    Jeden čas ste vôbec nechceli hovoriť s médiami. Teraz spolu sedíme v redakcii Parlamentných listov. Prečo ste prehodnotil svoj prístup?

    Viete, ani teraz som nechcel, lebo o mne napísal novinár Vladimír Ševela v knihe Krtko v CIA veľa nezmyslov. Napadol môj charakter rovnako ako predtým eštebáci. Vlastne je to taký „neoeštebák“ a napísal „neoeštebácky“ zväzok. Chodia za mnou často západní novinári, a to je o niečom inom. Nemyslel som si preto, že by niekto mohol byť taký bezcharakterný. Na vás, v Parlamentných listoch, som však bol zvedavý. Inak by som neprišiel.

    - Reklama -