Ktoré pojmy sa najviac skloňovali za rok 2015? Alebo ako sa dá zneužiť jedna kríza

    0
    Jezídska rodina utekajúca z Iraku na grécko-macedónskej hranici (Autor: SITA)

    „Proti kvótam sa bránime tým, že my sme predsa vojny v Líbyi či Sýrii nerozpútali. Vieme však aj to, že teroristi zbrane, ktorými strieľali v Charlie Hebdo a vo vlaku Thalys, zakúpili v Partizánskom,“ Peter Schutz píše v úvode komentára pre denník SME.

    Poukazuje, že pojmy ako kvóty a utečenci boli za rok 2015 jednými z najviac skloňovaných výrazov na Slovensku. Tieto slová sa však tiež stali šíriteľmi „potenciálnej hrozby“ a u ľudí vyvolávali množstvo emócii v hlavnej úlohe so strachom.

    „Od konvenčného strachu cez rýdzu nenávisť až po výsledný vnem, že toto sú na Slovensku štandardné občianske postoje. Hystéria, ktorú indukovala jedna abstrakcia (kvóty) a predstava cudzinca, akého väčšina nikdy nestretla, len podporuje presvedčenie, že sociálne siete boli vymyslené, aby údelom národov 21. storočia bolo hlúpnutie,“ popisuje situáciu na Slovensku Schutz.

    Spomenul tiež duo Fico a Kaliňák, ktorí údajne pojmy utečenci a kvóty interpretovali vo svoj prospech. „Pekné od marketingu Smeru, že dal roku nielen  slová, ale z nich ešte tak vykradol obsah, že oceňujeme len paródiu,“ dodáva.

    - Reklama -