Mafia si zo Sýrie robí farmu na orgány. Zverské praktiky obchodníkov s ľuďmi

    0
    Ilustračné foto: pacient v sýrskej nemocnici (Autor: SITA)
    S neutíchajúcim konfliktom, ktorý Sýriu ničí už takmer päť rokov, sa tamojšej mafii stále viac darí zarábať na nešťastí ľudí, ktorí zo zúfalstva urobia doslova čokoľvek. Organizované kriminálne skupiny majú vďaka občianskej vojne takmer nevyčerpateľný zdroj príjmov. Pašovanie ľudí najrôznejšími cestami do Európy je dobre známa zárobková činnosť kriminálnych živlov zo Sýrie. Oveľa menej sa hovorí, ako sa obchoduje so zajatými ženami, za ktoré sú niektorí „kupci“ ochotní zaplatiť až 20 000 dolárov.

    Nechutný obchod 

    Ešte horšie ako predaj žien alebo v tomto prípade skôr otrokýň je obchod s orgánmi. Najhoršie je, že sa na ňom nepodieľajú len kriminálnici, ale aj samotní lekári. Predseda sýrskej asociácie lekárov minulý týždeň uviedol, že päť členov organizácie prišlo o licenciu, keď sa ukázalo, že sú zapojení do obchodu s orgánmi. 

    Lekári spolupracujú 

    Na Facebooku sa už vlani objavilo viacero správ, že ozbrojení muži robia razie v sýrskych nemocniciach a ponúkajú lekárom značné sumy za to, že im pomôžu vybrať vhodných kandidátov na odobratie orgánov. Takáto prax sa údajne šíri nielen na územiach kontrolovaných militantmi z Islamského štátu. 
     
    VIDEO Iracký diplomat potvrdil, že IS predáva ľudské orgány.
     
    Na odoberanie orgánov nedobrovoľným darcom dokonca existujú aj kliniky a dopyt na celosvetovom čiernom trhu je obrovský. Drzosť „zberačov“ orgánov zašla dokonca tak ďaleko, že sa ani nesnažia skrývať svoju aktivitu a používajú na vyhľadávanie potenciálnych obetí aj sociálne siete. Ešte horší je fakt, že niektorí zúfalí Sýrčania v snahe získať peniaze na cestu do Európy predajú svoje orgány. Tie údajne často putujú cez Turecko ďalej do zahraničia. 

    Nechutné praktiky 

    Krutosť mafie nepozná hranice ani pri obchode s deťmi. Najnovšie prevážajú tehotné ženy zo Sýrie do Libanonu, kde im sľubujú pohodlný a bezpečný pôrod s lepšími podmienkami. Nič z toho sa však nekoná a okamžite po pôrode ženám deti odoberajú, aby ich mohli v zahraničí predať za tisícky dolárov. 
     
    Objavujú sa však aj ešte krutejšie prípady, v ktorých bábätkám krátko po narodení odoberú orgány, aby ich obratom predali na čiernom trhu. Väčšinou ide o deti žien, ktoré otehotneli pri znásilnení či prostitúcii, a samotné ženy sa ich často vzdávajú bez toho, aby sa snažili dovolať spravodlivosti. 

    Cena života 

    Situácia v Sýrii je pri obchode s orgánmi alarmujúca, lebo ľudia považujú takýto zúfalý krok za cestu ako sa dostať k lepšiemu životu. Portál denníka Haaretz uvádza príklad Sýrčana, ktorý bol ochotný predať svoju obličku za 1 000 dolárov. Z peňazí žila celá jeho rodina dva mesiace. Podľa údajov sýrskeho ministerstva zdravotníctva podstúpilo nelegálne odobratie niektorého z orgánov viac ako 18 000 ľudí za štyri roky a iba zopár ľudí v týchto prípadoch odsúdili.
     
    - Reklama -