Glváč dohodol podmienky na prenájom Gripenov. Skončia u nás ruské stíhačky?

    0
    Martin Glváč (Autor: SITA)

    Slovensko začalo oficiálne na najvyššej úrovni rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen po marcovom súhlase vlády. Minister obrany Martin Glváč v minulosti zdôraznil, že na nákup nových stíhačiek Slovensko nemá peniaze a jedine Švédsko ponúka prenájom letových hodín. Zároveň viackrát pripustil, že rokovania so švédskou stranou sú dlhšie a komplikovanejšie ako očakávali. Jedným z vážnych problémov bola predovšetkým cena za prenájom. 

    Ozbrojené sily SR majú požiadavku na 1 200 letových hodín ročne. Neoficiálne sa hovorilo o ôsmich stíhačkách, ktorými by sme tento počet letových hodín vedeli dosiahnuť. Ministerstvo obrany chcelo vyrokovať obdobnú zmluvu, akú uzavrela Česká republika. České ministerstvo obrany v polovici minulého roka uzavrelo dodatok k predchádzajúcej zmluve na prenájom stíhačiek Gripen. Ich ročná splátka v rokoch 2015 – 2027 bude 1,3 mld. korún za 14 stíhačiek (12 jednomiestnych, dve dvojmiestne). Armáda ČR môže využiť 2 200 letových hodín ročne. 

    Balleková zároveň informovala, že ministerstvo obrany predĺžilo abonentnú zmluvu so spoločnosťou RSK MiG na zabezpečenie prevádzky stíhacích lietadiel MiG 29 na ďalšie tri roky s možnosťou skrátenia o jeden rok. Ochrana vzdušného priestoru je teda zabezpečená do konca roka 2019, zdôraznila Balleková.

    - Reklama -