Ruiny chrámu zničeného militantmi z IS ožijú vďaka najmodernejšej technológii. Vystavia ich v uliciach Londýna a New Yorku

    0
    Chrám patril spolu s ďalšími menšími svätostánkami k najobdivovanejším pamiatkam v sýrskej Palmýre, ale s príchodom IS zostala vstupná brána jedinou časťou komplexu, ktorá odolala ničeniu historického dedičstva Sýrie. Američania a Briti sa preto rozhodli, že spoločne vytvoria repliku vzácnej stavby, aby z nej urobili symbol vzdoru voči militantom z takzvaného Islamského štátu. 

    V „životnej“ veľkosti 

    Kópia brány chrámu v Palmýre nebude len takou obyčajnou replikou, ktorá by zapadla v kúte niektorého amerického alebo britského múzea. Postavia ju v mierke jedna ku jednej a umiestnia ju priamo na londýnskom Trafalgar Square. Rovnaká ju majú potom umiestniť aj v New Yorku na Times Square. 
     
    Obe repliky vyrobia pomocou najväčšej 3D tlačiarne na svete, ktorá je v Shanghaji. Odtiaľ ju prevezú do Talianska, kde má prejsť finálnymi úpravami pred tým, ako ju vystavia na londýnskom Trafalgar Square. Neskôr vyrobia aj druhú repliku pre New York. 

    Zničená Palmýra 

    Starobylé mesto Palmýra patrilo pred začiatkom konfliktu s Islamským štátom k obľúbeným turistickým cieľom. Militanti však pamiatku z veľkej časti zrovnali so zemou v rámci brutálnej kampane, ktorej cieľom je likvidácia akýchkoľvek odkazov a pamiatok sýrskej histórie postavených pred nástupom islamu. Zničený chrám v Palmýre, z ktorého sa zachovala už iba brána, slúžil v minulosti ako pohanská modlitebňa, kresťanský kostol a neskôr aj ako mešita. Celé starobylé mesto Palmýra je od roku 1980 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. 
     
    VIDEO Zničené pamiatky v starobylom meste Palmýra.
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -