Pokrok irackej vlády v boji o Ramádí potešil aj USA. Pozrite sa, čo na to povedal americký minister obrany

    0
    Americký minister obrany Ash Carter. (Autor: SITA)

    “Vyhnanie IS irackými bezpečnostnými zložkami.. je významným krokom vpred v rámci operácie zameranej na porazenie tejto barbarskej skupiny,” vyjadril sa Carter prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters. Iracká vláda by podľa neho mala využiť možnosť nastoliť mier v Ramádí, zabrániť návratu IS či iných extrémistov a dohliadnuť na návrat obyvateľov Ramádí späť do tohto mesta. 

    O situácii v Ramádí informovali predstavitelia Bieleho domu prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý sa momentálne nachádza na dovolenke na Havaji. Predstaviteľ Bieleho domu doplnil, že Spojené štáty a ich koaliční partneri podporili operáciu irackej vlády vo forme podniknutia viac než 630 leteckých úderov, poskytnutím výcviku a vybavenia. 

    Iracká armáda v nedeľu oznámila, že dobyla centrum provinčnej metropoly Ramádí západne od Bagdadu od IS. Zaznamenala tak svoje prvé veľké víťazstvo v boji proti militantnej organizácii, ktorá v roku 2014 pri bleskovej operácii dobyla až tretinu Iraku. Neskôr pridala územia v Sýrii a vyhlásila samozvaný kalifát. 

    - Reklama -