Na Korzike rastie napätie. My sme tu doma, zaznieva z úst protimoslimských demonštrantov. Zákaz zhromažďovať sa nerešpektujú

    0
    Protimoslimská demonštrácia na Korzike v meste Ajaccio (Autor: SITA)

    V snahe predísť ďalším incidentom francúzska polícia v sobotu posilnila ochranu moslimských modlitební a ďalších miest náboženského kultu na stredomorskom ostrove Korzika. Ide o reakciu na útok rozhnevaného davu na moslimskú modlitebňu vo štvrti des Jardins de l'Empereur v meste Ajaccio, ktorej však vo štvrtok predchádzal útok hasičov privolaných k požiaru do tejto časti mesta. Ako informovali francúzske médiá, šlo o pascu nastraženú maskovanými násilníkmi, ktorí potom železnými tyčami a bejzbalovými pálkami zaútočili nielen na hasičov, ale aj na privolané policajné posily. Jeden z hasičov neskôr povedal, že agresívni mladíci pri útoku kričali „vypadnite Korzičania, nie ste tu doma!“.

    Arabi vypadnite

    Korzičania počas útoku na modlitebňu, pri ktorom spálili aj niekoľko výtlačkov Koránu, výzvy imigrantom opätovali. „Arabi vypadnite“ a „Toto je náš domov“ kričal dav. Pri násilnostiach boli rozbité okná a spôsobené ďalšie škody na majetku. Rozzúrený dav sa vlámal aj do garáže, o ktorej sa ľudia domnievali, že patrí drogovému dílerovi. „Prišli sme sa porozprávať, chceme pochopiť, prečo sa takto správajú,“ povedal jeden z rozhnevaných demonštrantov.

    Situácia v meste Ajaccio je stále napätá. V sobotu popoludní sa na viacerých miestach Ajaccia konali ďalšie protiarabské demonštrácie, ktoré však neprerástli do násilností. Dav Korzičanov mávajúci korzickými vlajkami pri pochode do imigrantmi obývaných štvrtí pokrikoval: „Patríme do tejto krajiny, chceme tu žiť! Stále sme tu!“

    Pochod proti arabským imigrantom v meste Ajaccio.

    Zakázali im pochodovať

    Prefekt ostrova Christophe Mirmand tvrdí, že zhromaždenia bránia polícii vyšetriť útok na hasičov a odvetu zaň v podobe piatkového útoku na moslimskú modlitebňu. V sobotu preto vyzval prestať s demonštráciami a nebrať spravodlivosť do vlastných rúk. Včera dokonca prefektúra vydala zákaz verejných zhromaždení a pochodov vo štvrti des Jardins de l'Empereur. „Ide o zákaz, ktorý sme zaviedli včera ako súčasť stavu ohrozenia… Podnecovanie nenávisti je zločinom, ktorý môže viesť k trestnému stíhaniu,“ povedal Mirmand.

    Korzičania však zákaz ignorovali a do ulíc sa znova vydali. Jedna z protestujúcich žien kritizovala médiá za to, ako o pochodoch informovali. „V televízii vidíme iba modlitebňu. A čo tí požiarnici, ktorých zmasakrovali? O nich nehovoríme,“ povedala Korzičanka pre televíziu France 24.

    Francúzsky premiér Manuel Valls v reakcii na incidenty na Korzike vyzval na úctu k francúzskym zákonom, pričom agresiu voči hasičom aj znesvätenie moslimskej modlitebne označil za neprijateľné.

    Násilnosti na Korzile vypukli iba týždeň po tom, ako v regionálnych voľbách na ostrove zvíťazila nacionalistická koalícia, ktorá sľubuje obmedzenie imigrácie. Koalícia sa zároveň stavia do roly ochrancu korzickej identity a presadzuje získanie nezávislosti od Francúzska.

    Pochod proti arabským imigrantom v meste Ajaccio.

    Rastúce protimoslimské nálady

    Väčšina z imigrantov na Korzike má severoafrický pôvod. Najpočetnejší sú Maročania, ktorí podľa sčítania ľudu z roku 2011 tvoria takmer 34 percent všetkých imigrantov.

    Viacerí francúzski komentátori spájajú protesty s protimoslimskými náladami, ktoré sa v krajine galského kohúta rozšíril po početných teroristických útokov islamistov v tomto roku. Pri najväčšom z nich zahynulo v Paríži až 130 ľudí.  

    - Reklama -