Od januára je ústredným orgánom pre kyberbezpečnosť NBÚ

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Úlohy NBÚ budú koncepčné, legislatívne a metodické, vrátane tvorby, koordinácie a uskutočňovania štátnej politiky pre kybernetickú bezpečnosť, prípravy právnej úpravy v oblasti kybernetickej bezpečnosti a riadenia tohto úseku bezpečnosti. Úrad bude v tejto oblasti zastupovať Slovensko v medzinárodných organizáciách a plniť bezpečnostné úlohy vo vzťahu k NATO a Európskej únii. NBÚ už má v súčasnosti v kompetencii ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu a elektronický podpis, čiže témy, ktoré úzko súvisia s kybernetickou bezpečnosťou.

    Ako informovali agentúru SITA z NBÚ, úrad už v roku 2015 v rámci reorganizácie podnikol nevyhnutné kroky, aby svoje činnosti a úlohy zameral na výkon činností v oblasti kybernetickej bezpečnosti. V oblasti personálneho zabezpečenia predpokladajú naďalej pokračovať v organizačnom prerozdelení činností súčasných príslušníkov tak, aby bol dôraz kladený na plnenie úloh v oblasti kybernetickej bezpečnosti. NBÚ v súvislosti s pripravovaným návrhom zákona o kybernetickej bezpečnosti sa rozhodol vypracovať najprv legislatívny zámer a ten zverejniť. “Našou snahou bude diskutovať o ňom s čo najširším spektrom odbornej verejnosti, dotknutými ministerstvami a ústrednými orgánmi štátnej správy a zabezpečiť čo najširšiu osvetu odborných kruhov o pripravovanej legislatíve. Práve skutočnosť, že ochrana kybernetického priestoru nie je výslovne a komplexne upravená v zákone, sa považuje za najvážnejší problém v tejto oblasti na Slovensku,” uvádza správa NBÚ.

    Podľa NBÚ sa bezpečnostná situácia v Európe výrazne zmenila. Slovenská republika síce nepatrí medzi štáty, v ktorých by sme mohli aktuálne očakávať zvýšené kybernetické útoky, no napriek tomu musíme byť na ne pripravení. Dostávame sa do obdobia, keď nejde už len o potenciálne kybernetické hrozby, ale tieto sa menia na reálne riziká, na ktoré musí byť Slovenská republika pripravená, musí vedieť na ne reagovať a musí stanoviť také opatrenia, aby vedela kybernetickým útokom kedykoľvek čeliť a zabrániť im, resp. prijať vhodné protiopatrenia.

    - Reklama -