Európsku Cenu Karola Veľkého za rok 2016 dostane pápež František

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Odovzdávatelia v zdôvodnení svojho výberu poukazujú na krízy v Európskej únii z posledných rokov a vyjadrujú presvedčenie, že zatiaľ čo “mnoho občianok a občanov v Európe hľadá orientáciu, jeho svätosť pápež František vysiela posolstvo nádeje a povzbudenia”.
    Hlavu katolíckej cirkvi pritom označujú za “hlas svedomia”, požadujúci sústredenie pozornosti na ľudí a pripomínajúci, že Európa má napĺňať záväzky mieru, slobody, práva, demokracie a solidarity, ktoré vychádzajú z ideálov svojich zakladateľov.

    Cenu Karola Veľkého za rok 2016 majú v rozpore s tradíciou odovzdať Františkovi priamo v Ríme. Presný termín zatiaľ nie je známy.
    Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patria okrem iných aj bývalý československý a český prezident Václav Havel či nemecká kancelárka Angela Merkelová. V roku 2004 dostal “mimoriadnu” Cenu Karola Veľkého taktiež vtedajší pápež Ján Pavol II. Oceneným za rok 2015 je predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

    - Reklama -