Vláda už štvrtý rok zavádza zdravotné sestry v súvislosti so zlepšením ich situácie, myslí si poslanec

    0
    Tisícka výpovedí sa nemusí zdať ako veľký počet, ale podľa Bastrnáka „treba brať na vedomie, že ak od 1. februára skutočne prestanú pracovať zdravotné sestry, zdravotnícku starostlivosť čakajú veľmi veľké problémy“. Nahradiť tisíc špecializovaných pracovníkov, ktorí zo dňa na deň odídu nie je totiž také jednoduché. 

    Nepochopiteľné

    Keď už sa tisícka kvalifikovaných zdravotných sestier rozhodla dať výpoveď nestalo sa, že by sa za nich vláda postavila a podporila ich požiadavky. „Je nepochopiteľné, prečo vláda zaobchádza so zdravotnými sestrami takým povýšeneckým štýlom,“ píše poslanec Mosta-Híd vo svojom blogu na portáli denníka SME. 
     
     
    Bastrnák tvrdí, že zdravotné sestry v štátnych zariadeniach budú po nadobudnutí platnosti nového zákona zarábať ešte menej ako doteraz. Je preto pochopiteľné, že sa sestry hnevajú pretože, ak si nevydupú vyššie platy teraz, tak „to pravdepodobne nebudú môcť urobiť ešte veľmi dlhý čas“. V súvislosti s údajným zhoršením mzdových podmienok pre zdravotné sestry, pracujúce v zariadeniach patriacich pod ministerstvo zdravotníctva, je „cynizmus vlády skutočne šokujúci“. 

    Nemocničné dlhy

    Podľa poslanca za Most-Híd je zdravotníctvo „jednoznačným zlyhaním“ vlády. Robert Fico však nedávno na tabuli úspechov svojej vlády odškrtol ďalší zo svojich sľubov, podľa ktorého si 27 nemocníc rozdelilo 30 miliónov eur. To je podľa Bastrnáka síce potešiteľné, ale nemení to nič na fakte, že dlhy štátnych nemocníc na Slovensku dosahujú takmer pol miliardy eur.  
     
    „V rezorte, kde dlžoba prevyšuje 450 miliónov eur, je 30 miliónov naozaj len malou náplasťou. Ak by pán premiér investoval tieto peniaze na systémové riešenia, napríklad na vyriešenie nízkych miezd zdravotných sestier, bolo by to naozaj hodnotové gesto,“ konštatuje v závere svojho blogu Tibor Bastrnák. 
     
    Celý blog si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -