Sila hudby rezonujúca v rozvalinách vojnou zmietanej Sýrie. Mladý umelec získal medzinárodné ocenenie

    0
    Ayham Ahmad hrá na piane v rozvalinách mesta Yarmouk. (Autor: youtube)

    Mladý Ayham Ahmad musel utiecť zo svojho domova a ten dočasný našiel v utečeneckom tábore v sýrskom Yarmouku. V opustenej budove našiel staré piano, ktoré vytiahol na ulicu a vzniklo tak jedno z najemotívnejších videí, ktoré môžete na internete nájsť.

    Svoj talent využíval na rozptýlenie „obyvateľov“ tábora a svoje „vystúpenia“ šíril ďalej aj pomocou Skypu. Mladý talentovaný Palestínčan získal za svoju snahu vniesť trochu kultúry do „nekultúrneho“ sveta a dať tak zabudnúť ľuďom na hrôzy vojny medzinárodnú Beethovenovu cenu. Ocenením si uctili Ayhama ako „bojovníka“ za ľudské práva a slobodu prejavu.

    „Tábor už naďalej nie je miesto, kde môžeme hrať hudbu. Dúfal som, že raz nájdem lepšie miesto, kde budem môcť opäť hrať. Chýba mi a chýba mi aj hranie v tábore. Budem hrať všade tam, kde budem mať bližšie k srdcom ľudí,“ vysvetľuje hudobník, ktorý musel Sýriu opustiť potom, ako mu piano zničili militanti.

    „S tvojou hudbou dostali ľudia naspäť ten kúsok ľudskosti a dôstojnosti, ktorý im vzali. A toto je naozaj cenné. Verím, že deštrukcia a utrpenie spôsobené človekom, môže byť prekonané aj ľuďmi ako si ty,“ povedal na Ayhamovu adresu sekretár z nemeckého ministerstva ekonomickej spolupráce a vývoja Friedrich Kitschelt. O talentovanom hudobníkovi informoval zahraničný server Good magazine.

    Ayham Ahmad hrá na piane v rozvalinách mesta Yarmouk.

    - Reklama -