Mám demokratický mandát zostaviť vládu. Dušuje sa španielsky premiér Rajoy

    0
    Vlajka Španielského kráľovstva (Autor: internet)

    “Ľudová strana (PP) je presvedčená, že nesie zodpovednosť a má mandát, aby vstúpila do dialógu a preskúmala možnosti vytvorenia stabilnej vlády, ktorá poskytne Španielsku nevyhnutnú vnútornú aj vonkajšiu stabilitu,” uviedol Rajoy na tlačovej konferencii po stretnutí s vrcholnými predstaviteľmi svojej Ľudovej strany.
    V nedeľných parlamentných voľbách získali konzervatívci z PP 28,7 percenta hlasov a budú tak mať 123 z 350 kresiel v dolnej komore parlamentu, o 63 menej ako v uplynulých štyroch rokoch. Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) dostala 22 percent hlasov a obsadí 90 kresiel, teda o 20 menej ako po voľbách v roku 2011.

    Strana Podemos (Môžeme) získala spolu s koaličnými spojencami 69 kresiel (20,7 percenta hlasov) a Ciudadanos (Občania) 40 mandátov (13,9 percenta hlasov).
    Líder Ciudadanos Albert Rivera dnes vyhlásil, že jeho strana nebude súčasťou vlády a zostane v opozícii. Neochotu vstúpiť do koalície s PP vyjadrili už predtým aj lídri PSOE a protireformnej strany Podemos.

    - Reklama -