Zo srbskej integrácie do EÚ bude benefitovať aj slovenská menšina. Tá je bohato zastúpená najmä vo Vojvodine

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    Národnostné menšiny v Srbsku, medzi nimi i početná komunita Slovákov, patria medzi najväčších podporovateľov európskej integrácie. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla vedúca rokovacieho tímu Srbska pre vedenie rokovaní o pristúpení Srbskej republiky k Európskej únii Tanja Miščevićová. “V Srbsku máme približne 26 národnostných menšín. A môžem povedať, že práve tieto menšiny patria k najväčším zástancom európskej integrácie,“ skonštatovala Miščevićová.

    Dôvodom podľa nej je, že menšiny si uvedomujú, ako oni môžu veľa získať z reformného procesu, ktorého sú zástancom. “Národnostné menšiny sme zahrnuli do Národného konventu o EÚ. Zahrnuli sme ich aj do prípravy akčného plánu pre ochranu menšín,“ poznamenala Miščevićová.

    “Zo všetkého, z čoho bude po vstupe benefitovať väčšina, budú benefitovať aj menšiny,národnostné aj iné,“ vyhlásila Miščevićová. Ako uviedla, študenti zo slovenskej komunity už teraz môžu bez väčších problémov odísť študovať na Slovensko. “Čo sa pre nás po vstupe do EÚ zmení, je, že Slováci budú môcť ísť študovať do Belehradu,“ dodala s tým, že to je pre nich zásadná zmena.

    Pokiaľ ide o srbsko-slovenské vzťahy, Miščevićová uviedla, že by ich rada videla ešte viac rozvinuté, ak je to vôbec možné. “Teraz sú naše vzťahy na skutočne priateľskej úrovni, nemáme žiadne otvorené otázky. Aby som bola úprimná, len ťažko môžu byť lepšie, aj keď, samozrejme, vždy sa dá niečo vylepšiť,“ zhodnotila Miščevićová. Podľa jej slov Srbsko dúfa v úspešné predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré preberieme 1. júla 2016. “Odkaz, ktorý Európska únia vysiela už od svojho vzniku, je, že krízy môžeme prekonať a mali by sme ich prekonať tak, aby výsledkom bola lepšia integrácia, aj v zmysle rozšírenia počtu členských štátov,“ uzavrela.

    - Reklama -