Islamský štát na vlnách. Snaží sa expandovať a rekrútovať na rádiofrekvenciách

    0
    Islamský štát (Autor: repro youtube, mg)

    V afganskom Nangarhári sa teroristi z IS snažia obrátiť ľudí do svojich radov pomocou rozhlasového vysielania s názvom Hlas kalifátu, ktoré je v paštunštine. Tento trik robia rovno pod nosom Talibanu.

    „Programová štruktúra“ vysielania je viac ako zaujímavá, snažia sa zapáčiť hlavne mladým, potenciálnym posilám do ich šíkov. Každodenné 90-minútové vysielania obsahujú množstvo rozhovorov či piesní venujúcich sa islamskému náboženstvu.

    Jeden z „moderátorov“ presviedčal publikum, že byť členom Islamského štátu je nielen o násilí. Tvrdil, že je to nekalá propaganda ich nepriateľov. „Veľa projektov nás haní. Takú atmosféru vytvára mladá generácia, ktorá si rúžuje pery a nosí oblečenie, v ktorom ich nie je takmer rozoznať od žien,“ hovorí hlas z rádia.

    Chápadlá IS zasahujú už aj do Afganistanu, konkrétne do Nagarháru, v ktorom už ovládajú niekoľko okresov. K radikálom sa pridávajú hlavne bývalí členovia Talibanu. Úrady sa obávajú, že vysielanie môže túto oblasť ohroziť a destabilizovať ho. O situácii v Afganistane informoval zahraničný server Ibtimes.

    - Reklama -